Svi smo mi u IT-u pomalo programeri, ali to nije jedino IT zanimanje

Kada danas razmišljamo o IT stručnjacima, prvo što nam padne na pamet je programer. U široj javnosti je ovo zanimanje povezano sa primanjima iznad proseka, a u ekonomijama velikog broja zemalja, sa velikom potražnjom i nedostatkom kadrova.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Programer, kao zanimanje, postoji od kada i IT. Pojavom mobilnih uređaja i sofisticiranih alata za izradu softvera danas svako ima priliku da se oproba u ovoj vrsti posla. Svi smo ranije kretali u programiranje sa dobro poznatim “Hello World”, u nekom od par programskih jezika (C, Fortran,…). Bilo je mnogo neprospavanih noći zbog jedne tačke koju smo zaboravili u kôdu. U svet softvera danas, svako ko ima želju, ima i priliku da za kratko vreme, uz pomoć modernih alata, napiše svoju aplikaciju uz miran san.

Ipak, programer nije jedino IT zanimanje?

Svakako ne. U stvari, svi smo mi danas u IT-u po malo programeri. Nije moguće zamisliti obrazovanog IT stručnjaka koji nije u stanju da napiše par linija kôda ili bar da razume šta je neko drugi napisao.

I operativni sistemi su pisani u nekom programskom jeziku, pa je izlišno govoriti o dobrom sistem inženjeru koji nije u stanju da se “igra” sa sistemskim fajlovima.

Ako analizirate neki sumnjivi kôd kao security inženjer, osnovni alati koje koristite su takođe vezani za programiranje.

Inženjer mrežnih rešenja “programira” dinamičke i statičke rute za kretanje paketa podataka.

Administrator baze podataka podešava performanse sistema menjajući programske parametre.

Najnovija zanimanja u IT-u, kao što su stručnjak za veštačku inteligenciju, “Big Data” specijalista ili “DevOps” inženjer, zahtevaju izuzetne veštine u kodiranju.

Miodrag MItrović / Foto: Saga
Miodrag MItrović / Foto: Saga

Na sličan način, svako drugo IT zanimanje zahteva poznavanje određene vrste programskih jezika, često namenski “krojenih” za tu oblast.

Sve te specijalnosti, pored programiranja, podrazumevaju usvajanje širokog spektara specifičnih znanja, kroz obuke, sertifikacije, a naročito kroz konkretne projekte koje je potrebno realizovati shodno zahtevima korisnika.

Na koji način se onda mladi ljudi usmeravaju ka određenoj IT specijalnosti?

Nakon što napišu svoju prvu aplikaciju i upoznaju osnove korišćenja računara i mobilnih uređaja očekuje ih velika raskrsnica. Izbor ne zavisi samo od želje pojedinca, već i od potrebe kompanije u kojem počinju svoju karijeru.

Izuzetno je bitno odabrati kompaniju koja se bavi složenim informatičkim projektima i koja daje priliku da od mnoštva specijalnosti odaberete onu koja vam najviše odgovara. Prednosti takve odluke su višestruke. Pored izbora pravca u kome će se kretati vaša specifična znanja bićete u prilici da se delimično obrazujete i u drugim, povezanim, IT oblastima. Takvo usmerenje vašu karijeru može da dovede do krune zvanja u IT svetu, arhitekte IT sistema, sposobnog da samostalno ili u timu kreira složena IT rešenja.

„Za takav uspeh je potrebno optrčati puni krug, učestvovati u projektima od dizajna do implementacije i učiti od najboljih stručnjaka u svakom od međukoraka“ – zaključuje Miodrag Mitrović, direktor Divizije za Tehnološka rešenja u kompaniji Saga.