Praćenje korisnika na vebu će biti smanjeno, a evo šta je razlog

Tracking Protection funkcija sada počinje da pristiže jednom procentu Chrome korisnika.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 06.01.2024.

12:15

Praćenje korisnika na vebu će biti smanjeno, a evo šta je razlog
Foto: OpturaDesign / Shutterstock.com

Google je onemogućio eksterne (third party) kolačiće za jedan procenat Chrome korisnika, nekoliko godina nakon što je predstavljen kompanijin Privacy Sandbox projekat.

Kompanija je krajem prošle godine najavila da će početi da gasi podršku za kolačiće za nasumičnih jedan procenat globalnih Chrome korisnika od 4. januara. Chrome ima gotovo polovinu tržišnog učešća kada su u pitanju pregledači, što znači da Google gasi kolačiće za oko 30 miliona korisnika.

Korisnici koji budu uključeni u ovo, videće obaveštenje kada pokrenu svoj Chrome pregledač, o tome da su među prvima koji dobijaju Tracking Protection funkciju. Tu je i objašnjenej da Tracking Protection. limitira sajtove da koriste eksterne kolačiće za praćenje korisnika.

Google je omogućio korisnicima da privremeno omoguće eksterne kolačiće, jer nova funkcija možed a sruši neke sajtove koji se još uvek prilagođavaju na ovu promenu.

Kompanija će nastaviti da korisnicima isporučuje Tracking Protection tokom narednih meseci, sve dok ne bude onemogućio eksterne kolačiće za sve Chrome korisnike do sredine 2024.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: