Tela dece, mučenje životinja: "Reddit je potpuno izgubio kompas"

Reddit je u prošlosti retko bio proaktivan u pogledu zabranjivanja toksičnog sadržaja na svojoj platformi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Administratori ovog sajta godinama su se branili rečima da Reddit "podržava slobodu govora i da retko pravi izuzetke", "da se zalaže za slobodu govora", i da se trudi da "podržava ideal slobode govora" što je više moguće.

Ipak, ono što je sajt smetnuo sa uma jeste da sloboda govora nije apsolutna i da postoji i govor mržnje.

Zbog velikog pritiska medija i pojedinih korisnika, Reddit je počeo da uklanja zajednice kao što su /r/FatPeopleHate, /r/jailbait, /r/picsofdeadkids i, u najskorije vreme - /r/DeepFakes.

Ipak, Reddit je još izuzetno spor u pogledu uklanjanju toksičnog sadržaja sa sajta. Primera radi, dok su servisi poput Pornhuba i GfyCata uklanjali DeepFakes snimke u roku od nekoliko dana, Redditu je bilo potrebno čak dve nedelje da ukine zajednicu u kojoj se objavljivao takav sadržaj.

Jedan korisnik Reddita pitao je u ponedeljak izvršnog direktora sajta Stiva Hafmana da li će kompanija ukinuti /r/nomorals - zajednicu u okviru koje se postavljaju fotografije leševa beba i dece, i zlostavljanja životinja.

Hafman je odgovorio da je kompanija svesna postojanja tog subreddita, koji trenutno ima skoro 19.000 pretplatnika.

"Prvobitni autor tog subreddita izbrisao je sav sadržaj, ali je grupa nedavno ponovo oživela, zbog čega stižu nove prijave", rekao je.

Hafman je rekao da će razmotriti ove prijave, mada se veliki broj korisnika pita zašto je uopšte potrebno ikakvo razmatranje kada je sasvim jasno da zajednice poput NoMoral ne bi trebalo da budu zastupljene na jednom od najpopularnijih sajtova sveta.

Dovoljan je samo prelet preko prve stranice grupe da se shvati da je reč o masi korisnika koja se podsmeva zapaljenim ljudima koji gore do smrti, unakaženim telima životinja i ljudi...

"Objavite šta god želite... samo se potrudite da bude zabavno", navodi se. "Dvaput je zabavnije kada pročitite smešan naslov, i vidite odgovarajuću sliku koja ide uz to."

Reddit je u decembru saopštio da će biti proaktivniji kada je reč o zabrani sadržaja koji "glorifikuje" nasilje.

Do sada su ukinute zajednice poput "picsofdeadkids", "DylannRoofInnocent", "SexWithDogs", "picsofcaninevaginas", "horsecock", "killthejews", i "selfharmpics".

Grupa NoMorals nastala je 2012, ali nije bila aktivna sve do decembra, kada su ukinuti subredditi na kojima je zastupljeno nasilje.

NoMorals ima drugačiji ton od kontroverzne grupe /r/WatchPeopleDie, koja ima 319.000 pratilaca i sadrži ono što joj i samo ime kaže - snimke ljudi koji ginu. Za razliku od NoMorals, zajednica /r/WatchPeopleDie navodi da nema za cilj podrugivanje, već podizanje svesti o tome koliko je "ljudski život zapravo fragilan".

Subreddit je u međuvremenu obrisan.

Internet

Snouden: Korisnici bitkoina na meti američke bezbednosne agencije

Izgleda da su teoretičari zavere bili na tragu nečega, bar kada je u pitanju bitkoin. Tajni dokumenti, do kojih je došao poznati uzbunjivač Edvard Snouden, pokazuju da je Nacionalna bezbednosna agencija SAD (NSA) pratila korisnike bitkoina širom sveta i imala bar jedan tajni izvor informacija "koji bi pomagao da uđu u trag onima koji šalju i primaju bitkoine".

Internet utorak 20.03. 19:46 Komentara: 34

Želite da vas Google zaboravi? Niste jedini!

Pretraživački gigant Google zastupljen je na skoro svakom računaru koji ima pristup internetu. Zahvaljujući zakonu o pravu na digitalnu privatnost koji je Evropska unija uvela 2014. za pretraživačke stranice, kompanija mora strogo da vodi računa o svom pristupu stanovnicima Evrope.

Internet ponedeljak 5.03. 08:20 Komentara: 3
strana 1 od 7 idi na stranu