Ponuda Microsofta „pocepala“ Yahoo!

U ponedeljak prošle nedelje Yahoo! je izdao saopštenje za štampu izjavljujući da je bord „jednoglasno“ odbio ponudu softverske kompanije Microsoft, vrednu 44,6 milijardi dolara. Međutim, Microsoftove milijarde su, izgleda, pocepale bord direktora kompanije Yahoo!. „Raskol“ u kompaniji posledica je različitih mišljenja o najboljem načinu zastupanja interesa najvećih investitora Internet giganta koji poseduju udele obe kompanije (Yahoo! i Microsoft).

Pripremila: Tijana Todorović

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2008.

09:43

Default images

Gotovo 90 odsto svih institucionalnih investitora kompanije Yahoo poseduje i akcije Microsofta, ali u okviru te grupe, 15 od 20 najvećih Yahoo! investitora poseduje više kod Microsofta nego Yahoo!-a. Problem je nastao upravo zbog te grupe najvećih investitora Yahoo!-a kojima jeste u interesu relativno podizanje vrednosti Yahoo!-a, ali im je još više u interesu da Microsoft bude kupac, što je na kraju rezultiralo cepanjem borda direktora ove kompanije.

Prvi tabor koji čine određeni direktori smatra Microsoftu kao solidnu alternativu i ocenjuje odbijanje ove ponude „emocionalnim“ pristupom Džerija Janga, CEO-a Yahoo!-a. Jangova averzija prema Microsoftu javna je tajna.

Sa druge strane, Yahoo!-ov bord direktora ima zakonsku obavezu maksimizovanja zarade deoničara, pa su i zbog toga Jangovi oponenti zabrinuti da bi grupa Džerija Janga mogla delovati suprotno zakonskoj obavezi raspolaganja ulozima u interesu investitora, te bi time mogla izložiti bord tužbama deoničara.

Naime, izazivanje rizika uzdrmavajućim pregovorima opasno je za Yahoo!-ove deoničare, smatra taj deo borda direktora Yahoo!-a, a tome treba dodati suprostavljanje najvećih investitora Yahoo!-a, koji poseduju više deonica Microsofta nego Yahoo!-a, da Microsoft preplati Yahoo!. Svako dalje najavljivanje podizanja vrednosti deonica Yahoo!-a bi u očima velikih investitora izgledalo kao da se od njih traži da posluju protiv sebe samih.

Glavni izvršni direktor Yahoo!-a Džeri Jang, u pismu deoničarima, pokušao je da objasni da ne posluje protiv njihovih interesa, već da postoje realni razlozi za odbijanja inicijalne Microsoftove ponude, koju smatra preniskom. Kako se u pismu navodi, prvi razlog je prilika da kompanija zauzme značajan udeo na tržištu Internet-oglašavanja i na taj način podigne cenu deonica. Drugi razlog je snaga Yahoo!-ovog brenda. Naime, stranice mesečno poseti 500 miliona korisnika, što opet znači mnogo pročitanih reklama.

Sa druge strane, dok pokušavaju da „uteraju“ veću cenu Yahoo!-ove deonice, a prema Wall Street Journal-u, Yahoo! pregovara sa News Corp. o razmeni nekih od poseda News Corp, kao što je njegov popularni MySpace.com i drugi vebsajtovi Fox Interactive Media grupe, u zamenu za značajan investitorski udeo u Yahoo!-u.

Neki posmatrači spekulišu da News Corp. možda nije jedina medijska kompanija zainteresovana za Yahoo!. Sa druge strane, što duže Yahoo! stoji na pola puta u priči sa Microsoftom, vrednost će mu tim više slabiti.

Po analitičarima, u ovom trenutku Yahoo! i Microsoft procenjuju deoničarsku bazu Internet-kompanije, beležeći ko poseduje udele u obe kompanije, koja je težina tih deonica, kako svaka od tih investicionih kompanija namerava da rukuje svojim deoničarskim glasovima, da li autonomno od jednog fonda deonica do drugog, ili zauzimanjem generalnog kompanijskog pristupa. Kada ta analiza bude okončana, sledi težak zadatak procene da li podići ponudu, lansirati tendersku ponudu ili započeti borbu za glasove deoničara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: