Tehnopolis

Ponedeljak, 31.01.2022.

09:55

Rudari kriptovaluta: "Limitiranje heš brzina grafičkih karti je besmisleno"

Nvidia aktivno pokušava da odvrati rudare kriptovaluta od kupovine najnovijih grafičkih karti, ali izgleda da rudari ne mare previše za to.

Izvor: B92, Hothardware

Rudari kriptovaluta:
Foto: Cryptographer / Shutterstock.com

Pre oko godinu dana Nvidia je predstavila Lite Hash Rate (LHR) grafičke karte, koje su imale limitiranje heš brzina, koji je trebalo da smanji performanse rudarenja kriptovaluta.

Tehnologija smanjuje efektivnost GPU-a tokom rudarenja Ethereuma, ali na kraju nije imala preveliki uticaj, zbog nekoliko razloga.

Limiter heš brzina je nedavno dodat i u Nvidia RTX 3080, 3070 i 3060 Ti grafičke karte, a originalno je bio uključen i u RTX 3060, što je ovom modelu smanjilo mogućnost rudarenja Ethereuma za pola.

Međutim, bar jedan rudar kriptovaluta je javno istupio i istakao je da su LHR grafičke karte još uvek profitabilne.

Blejk Titer je rudarenje kriptovaluta započeo kao hobi, a sada ima oko 95 grafičkih karti pomoću kojih svakog meseca zarađuje 4500 dolara u Ethereumu, čak i nakon plaćanja računa za struju.

Titer ističe da poseduje oko 20LHR grafičkih karti, pomoću kojih rudari. Smanjenje od 50% na efikasnost ovih karti nije uticala na profitabilnost, a u najvećoj meri razlog ovoga je softver koji je razvila zajednica rudara kriptovaluta.

NiceHash, jedna od komapnija koje kreiraju ovakav softver, ukazuje na to da je LHR model RTX 3080 video karte mogao da ostvari profit od oko 125 dolara mesečno tokom decembra, kada je Ethereum vredeo iznad 4000 dolara. Slabiji RTX 3070 Ti model ostvaruje oko 108 dolara mesečno. To je više što mogu da ostvare 3070 i 3060 Ti modeli, koji nemaju LHR limitere.

Još jedan rudar kriptovaluta, Tim Taršis je uprkos limiterima uspeo da otključa od 70 do 74 procenta mogućnosti rudarenja video karti. On ističe da Nvidia Lite Hash Rate limiter nije postigao ništa kako bi ga odvratio od rudarenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: