Smena na čelu HP-a?

Nije prošlo ni godinu dana od njegovog imenovanja, a izgleda da će Leo Apoteker već morati da spakuje kofere.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

11:55

Default images

Najveće izglede da ga zameni ima Meg Vitmen, nekadašnja direktorka eBaya, zbog toga što je pokazala kako može voditi veliku tehnološku kompaniju, rekli su neimenovani izvori bliski upravnom odboru diva PC biznisa novinaru New York Timesa.

Ako ga zaista otpuste, Apoteker će biti treći direktor za redom koji iz HP-a nije otišao svojom voljom, što samo pojačava utisak da kompanija nikako ne uspeva pohvatati konce.

Iako je jedna od najstarijih i najuspešnijih tehnoloških kompanija, poslednjih godina pretekla ju je daleko inovativnija konkurencija, vođena sposobnijom upravom - Google, Apple, Facebook...

Stanje stvari trenutno nije dobro. HP je ostvario mršave rezultate tokom poslednjeg kvartala. Za britansku softversku kompaniju Autonomy platio je 11,7 milijardi dolara, što mnogi smatraju prevelikom cenom.

TouchPad i operativni sistem WebOS poslati su u istoriju, iako je tablet debitovao na tržištu pre samo nekoliko meseci. Firmu je počeo da muči pad profitabilnosti, naročito u sektoru usluga. A, kao šlag na torti, na kraju došla je najava o mogućoj prodaji PC biznisa.

Tržište je, naravno, reagovalo. Deonice su izgubile na vrednosti 47 posto, odnosno više od 40 milijardi dolara tržišne vrednosti. Neko je morao da plati ceh. Apoteker je, razumljivo, prvi na spisku.

Ulagačima se svidela ideja da bi ga Vitmenova mogla zameniti, pa je deonica uspela vratiti nešto vrednosti.

Reč je o sposobnoj menadžerki, koja je eBay podigla od startupa do velikog igrača na tržištu interneta. Otišla je u trenutku kad je rast kompanije počeo stagnirati.

Neuspešno je pokušala da postane guverner Kalifornije. Trenutno sedi u UO kompanije HP i daje strateške savete u kompaniji Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Nema iskustva s vođenjem tako velikih i zrelih firmi poput HP-a, no procenjuje se da bi njene komunikacijske veštine i razumevanje potreba korisnika mogle biti dovoljne za angažovanje.

No, pitanje je može li novo lice za kormilom uzdrmanog broda biti dovoljno za povratak na vrh.

Ima i onih koji smatraju da je problem u članovima upravnog odbora. Tokom poslednjih desetak godina svađali su se s naslednicima osnivača oko spajanja s Compaqom, bili upetljani u skandale zbog špijuniranja novinara, zaposlenih i članova odbora, otpuštanja Marka Hurda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: