Biti Federerov navijač posle 11 godina kome

"Ko bi pomislio da ću ponovo krenuti ovim putem?".

Izvor: Nikola Ðukiæ

Utorak, 22.09.2015.

10:15

Default images
Photo by A. Messerschmidt/Getty Images

Ovim stihovima počinje naslovna pesma španske serije "7 života" u kojoj se glavni lik budi iz kome posle 18 godina i pokušava da se navikne na svet koji je potpuno promenjen.

Nekada stvarnost liči na fikciju i kreira potpuno neverovatne priče, poput one o Hesusu Asparasiju, navijaču Rodžera Federera koji je poslednjih 11 godina svog života proveo u komi. Pošto se probudio nešto ga je zapanjilo – njegov idol našao se u finalu Gren slema.

U nedelju 12. decembra 2004. godine Asparasio je sa prijateljima putovao do kuće u planini gde je trebalo da proslavi rođendan. Automobil je sleteo sa puta, prijatelji su prošli bez ozbiljnijih povreda, dok je mladi momak iz Sevilje doživeo jak udarac u glavu i ostao da leži u nesvesnom stanju.

Do nesreće je došlo kada su udarili u drugo vozilo na putu, zbog čega je auto sledeo u provaliju i nekoliko puta se prevrnuo. Jedan mladi život i velika ljubav prema tenisu je u tom trenutku prekinuta. Rodžer Federer je tada imao 23 godine i upravo je na US openu osvojio svoj četvrti Gren slem trofej pobedom nad Lejtonom Hjuitom. Hesusovi prijatelji su kasnije priznali da je njihov drugar želeo da jednog dana upozna Švajcarca i da je skupljao novac kako bi 2005. otišao na Vimbldon.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Roditelji su preuzeli potpunu brigu nad sinom i pokušavali da na svaki način dopru do Hesusa.

"Bio je to veoma jak udarac, ali nikada nisam prestala da verujem da će ovaj dan doći. Svake večeri smo mu na uvo govorili da bude miran i da smo mi pored njega", rekla je Rosario, njegova majka.

Skoro 11 godina kasnije, 27. avgusta 2015, Hesus se probudio dozivajući svoju majku koja se nalazila u kupatilu – taj dan je konačno došao. Momak je polako pokušavao da povrati moć govora, kao i reakciju na spoljašnje stimulacije. I dalje je mislio da ima 19 godina i savršeno se sećao trenutka nesreće.

"Ne mogu da zaboravim izraz lica vozača u noći kada se nesreća dogodila", prisetio se.

Počeo je da se raspituje o aktuelnim dešavanjima, saznao je da je na čelo Rimokatoličke crkve došao novi Papa, a onda i pitao o svom nekadašnjem idolu Rodžeru Federeru.

"Palo mi je na pamet i pitao sam za Rodžera, mislio sam da se penzionisao. Kada su mi rekli da sa 34 godine i dalje igra i da je drugi na svetu, mislio sam da se šale sa mnom. Kada sam saznao da je osvojio 17 Gren slem trofeja prekrio sam lice rukama", priznao je 29-godišnji mladić.

"Znao sam da je Federer dobar, ali nisam ni pomišljao da može da osvoji sve što je osvojio".
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
On je imao prilike da gleda finale Njujorka u kojem je Novak Đoković, za Hesusa potpuni stranac, savladao Švajcarca i osvojio svoj deseti pehar na najvećim turnirima.

"Bio sam veoma iznenađen i oduševljen kada sam video da igra dobro. Bilo je neverovatno. Šteta je što nije uspeo da pobedi, ali Đoković je odličan".

Asparasio se potpuno koncentrisao na oporavak, ali i dalje namerava da upozna svog heroja.

"Želim da gledam neki njegov meč uživo, pre nego što se penzioniše, možda onaj u kojem će osvojiti 18. Gren slem".

Možda će se to upravo desiti na Vimbldonu, turniru za koji je skupljao novac pre nego što je doživeo saobraćajnu nesreću.

"To je moj životni san", otkrio je za kraj.

Tenis je dobio novog heroja koji je potvrdio da se u životu uvek treba boriti, čak i kada su izgledi za uspeh izuzetno mali. Hesuse, idi i ostvari svoj san.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: