Kanađani do najsjajnije medalje!

Hokejaška reprezentacija Kanade osvojila je olimpijsko zlato pobedivši tim SAD rezultatom 3:2.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.03.2010.

01:06

Default images

Iako su u finale ušli kao favoriti i rano stekli prednost od jednog, pa dva gola domaći hokejaši su do 'najvrednije' zlatne medalje došli tek posle produžetka. Gol odluke postigao je najbolji igrač Kanade i, i pored loše igre u većem delu finalnog meča, prva zvezda turnira Sidni Krozbi.

I pored svih uspeha na Igrama u Vankuveru domaćim navijačima zlatna medalja na hokejaškom turniru bila je najvažnija.

Posle poraza u grupi od Amerikanaca koji ih je poslao u četvrtfinale sa Rusima domaćini su silno želeli da se osvete timu koj iih je jedini dobio na ovom turniru.

Pred prepunom dvoranom u kojoj se zdušno navijalo za Krosbija i drugove heroj domaćih navijača i najplaćeniji golman olimpijskog turnira Luongo branio je odlično a do finala sjajni Amerikanac Miler nije uspeo da spreči Kanađane da postignu golove.

Gosti su u 13. minutu pogrešili, Ričardsov šut odbio golman Miler ali samo 'do štapa' Tousa koji je postigao prvi gol.

Nije bilo promena do osmog minuta druge trećine, tada je Peri iskoristio akciju Geclafa i Moroua a domaćin stigao do 2:0.

Drugi period završen je nerešenim rezultatom, pet minuta posle drugog gola Kanađana prvi dobar šut Kejna sa plave linije skreće Kesler za 2:1.

U trećem periodu igre Kanađani su imali stativu pa još dva opasna šuta u drugom delu te deonice ali je jedini gol postignut 24 sekunde pre kraja, Paris je bio sam ispred Luonga - 2:2 i produžetak.

S obzirom da se u finalu igra veliki produžetak od 20 minuta usledila je i pauza a spremniji su se u 'trećini viška' pojavili Kanađani.

Krozbi je, u osmom minutu, savladao Milera, sprečio novo 'Čudo na ledu' i dao priliku svojim navijačima da slave.

"Ovo je nestvarno. Osećam se kao da sanjam," rekao je na ledu strelac odlučujućeg gola, Krozbi, "Borili smo se u regularnom delu i primili gol na samom kraju. ali, podigli smo se u produžetku i ovo je potpuno neverovatno."

Finci su osvojili bronzane medalje, Amerikancima ide 'srebro' a domaćinima Igara za njih najvrednije olimpijsko zlato. Pored toga što su postali tek drugi domaćini Igara koji su pobedili u muškom hokeju (prvi bili Amerikanci 1980. godine), uspeli su da za svoju zemlju osvoje 14. zlatnu medalju na jednim Zimskim olimpijskim igrama što do sada nikome nije uspelo.

Zanimljivo, Kanađani su organizovali i zimske Igre 1988. godine ali tada, kao i na letnjim Igrama u Montrelau 1976. godine, nisu osvojili nijednu zlatnu medalju.

Kanada - SAD 3:2 (1:0, 1:1, 0:1, 1:0)
(Tous 13, Peri 28, Krozbi 68 - Kesler 33, Paris 60)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: