Kosovo 0

09.05.2024.

20:12

Novi udarac za Kurtija: Stigao odgovor iz Saveta Evrope VIDEO

Kako prenosi Glas Amerike, prijem tzv. Kosova u Savet Evrope nije na agendi sednice Komiteta ministara spoljnih poslova, koji će se održati naredne nedelje.

Izvor: Novosti

Novi udarac za Kurtija: Stigao odgovor iz Saveta Evrope VIDEO
Dursun Aydemir / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

"U ovom trenutku nismo u mogućnosti da odredimo kada bi to moglo da se dogodi. Zvanični stavovi u vezi sa tim u nadležnosti su relevatnih nacionalnih vlasti," navedeno je u odgovoru iz Saveta Evrope.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da ne prihvata da početak formiranja Zajednice srpskih opština bude osnov za članstvo takozvanog Kosova u SE ocenivši da se radi o uslovu za žaljenje međunarodnih saveznika.

Kurti je na sednici vlade u Prištini rekao da je apsurdan zahtev da se nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu u Prištini, što je po stavovima Nemačke i Francuske prethodnih dana, uslov da se pitanje članstva tzv. Kosova u Savet Evrope nađe na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova 46 zemalja članica SE sredinom ovog meseca.

Izvor: Prva TV

Ipak, Francuska i Nemačka zatražile su od Kosova i da otpočne potrebne korake za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom - i to nedugo pošto je Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila preporuku o prijemu Kosova u članstvo.

Francuska, kojoj su se pridružile Nemačka i Italija, želi da odloži odluku o kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, preneo je Albanijan post, pozivajući se na diplomatske izvore.

Francuska, Nemačka i Italija smatraju da članstvo Kosova u Savetu Evrope treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila je 16. aprila nacrt izveštaja izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: