Đoković "sklonjen" – Nadal vreba Alkarasa

Nakon US opena gotovo uvek glavna tema u svetu tenisa je borba za prvo mesto na kraju godine.

Izvor: Milan Tomiæ

Ponedeljak, 12.09.2022.

18:00

Đoković
Profimedia / Matthieu Mirville / DPPI

Na to mesto, ovog ponedeljka, stupio je Karlos Alkaras, koji je postao najmlađi vođa ATP karavana u istoriji "belog sporta".

Tu šansu je imao i finalista Otvorenog prvenstva Amerike, Kasper Rud, ali u finalu jednostavno više od jednog osvojenog seta, nije mogao.

Kada se određuje broj jedan na kraju sezone, kao referenca se zapravo uzima trka za Završni masters, koju igrači vode tokom cele godine.

Dakle ATP lista i Trka za Torino se skoro potpuno poklapaju ove sezone, za razliku od prethodne dve.

Znamo da je zbog koronavirusa i specifični pravila, sve to bilo izmenjeno, bodovi su često bili zamrznuti itd.
Trka za Torino, gde će se igrati ATP finale, utvrdiće i listu učesnika, u vidu osam najboljeg plasiranih igrača.

Novak Đoković, iako tek 15. u toj trci, ukoliko ostane u Top 20, imaće obezbeđeno mesto na poslednjem turniru u godini. To mu garantuje osvojena titula na Vimbldonu, na kojem, paradoksalno, nije dobio bodove, tačnije – odbranio.

Upravo je srpski as rekorder po okončanih godina na prvom mestu. To mu je za rukom polazilo sedam puta.. Šest puta je to bio Pit Sampras, a po pet Džimi Konors, Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Vratićemo se na borbu za svetskog broja jedan na kraju godine, u kojoj će učestvovati njih četvorica.

Do kraja je ostao još samo jedan ATP Masters 1000 turnir (Pariz), kao i dve nedelje turnira iz serije 500 (Tokio i Astana od 3. do 9. oktobra, odnosno Beč i Bazel od 23. do 30. oktobra).

Ne očekuje se da oni iz svetskog vrha veliku pažnju u ovoj fazi sezone pridaju turnirima iz serije 250.
Profimedia
Najbolje pozicioniran u ovoj trci jeste Karlos Alkaras, koji ima 650 bodova više od Rafaela Nadala.

Razlika nije velika, ali se dosta govori da će Nadal zbog toga što će uskoro postati otac, revidirati i smanjiti takmičenja na kojima će igrati.

Takođe, Rafa je u više navrata isticao da neće menjati raspored i rizikovati povrede kako bi došao do vrha rang liste, koji mu, navodno, nije bitan.

Oni koji bi mogli da pomrse konce španskom dvojcu jesu Kasper Rud i Stefanos Cicipas, koji zaostaju manje od 2.000 poena u odnosu na momka iz Mursije.

Veliki igrači, poput Novaka Đokovića, koji zbog vakcine i političkih pitanja nije igrao u Australiji i Americi, Danila Medvedeva i Aleksandera Zvereva potpuno su isključeni iz bitke za mesto broj jedan.

Njihov fokus trebalo bi da bude na dobijanju vize za Torino, koji je na programu od 14. do 21. novembra.
Profimedia
Da rezimiramo, Karlos Alkaras ima 6.460 poena, a do kraja sezone očekuje se da bi mogao da igra Dejvis kup, nakon kojeg bi uzeo nekoliko nedelja pauze, do prve sedmice oktobra.

Tada će igrati Astanu, a pored ovog turnira, prijavljen je i za Bazel, gde bi mogao da osigura prvo mesto na svetu. Ako u tome ne uspe tada, imaće šansu u Bersiju.

Što se tiče Rafaela Nadala, on ima 5.810 poena i velika je nepoznanica. Zavisiće od toga kada će dobiti dete, zatim od stanja u kome se nalazi supruga, ali i on, fizički i mentalno.

"Bik sa Majorke" će igrati Lejver kup, a uz to bi trebalo još da igra još samo u Parizu, gde nikada nije osvojio titulu, baš kao ni na Završnom mastersu, koji je prvi obezbedio. Spominje se vajld-kard za Bazel, ali je to sve u magli što bi se reklo.

Kasper Rud ima 4.885 bodova, nema šta da izgubi i do kraja sezone nastaviće poteru za Alkarasom. Mogao bi da se pojavi u Tokiju, ali nema najava da će igrati na turnirima iz serije 250, poput onih u Stokholmu i Beču, pre odlaska u Pariz.

Na kraju, Stefanos Cicipas ima 4.630, ali i nizak nivo samopouzdanja i ambicija nakon rane eliminacije na US openu.

Grk će igrati Astanu, Beč, možda neki turnir iz serije 250, a onda sledi i Bersi, gde mu je najbolji rezultat četvrtfinale iz 2019, godine kada je podigao trofej na Završnom mastersu.
SS/atptour.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: