Zvezda na "skeneru": Stanković rešio problem, Ivanić uzeo ključeve i opušteni tandem "KA"

Crvena zvezda je pobedom nad Evropom (5:0) ispunila glavni cilj - bez problema je prošla u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izvor: MS

Sreda, 19.08.2020.

08:59

Zvezda na
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Redakcija B92.net izvukla je upečatljive detalje sa evropske premijere na "Marakani" ove sezone, one dobre i manje dobre.

Rezultat kaže da ne bi trebalo visokoj pobedi "gledati u zube", ali svakako da mora da usledi analiza kako bi se neki detalji pobošljali u nastavku kvalifikacija za mnogo teže rivale.

Ipak, krenućemo od onih dobrih.

Na prvom mestu o onome što su mnogi brinuli, a to je pozicija napadača.

Muhamed El Fardu Ben je prekomandovan na poziciju najisturenijeg igrača i poverenje Dejana Stankovića opravdao sa tri gola.

Šta više može da se traži?

Asistencija? Imao je i nju... Istina je da je i promašio zicer kod 0:0 koji ne bi smeo, ali posle "het-trika" čini se da je Stanković u traženju "devetke" ipak našao "bingo".

Ivanić (konačno) postaje gazda

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Drugi "džekpot" je buđenje Mirka Ivanića. Komandovao je igrom Zvezde i čak ako izuzmemo ono glavno (dva gola i asistencija) bio je najkonstantniji na terenu.

Sve to u prisustvu Aleksandra Kataija, Gelora Kange, Sekua Sanoga, što govori da će Ivanić uzeti ključeve tima u pohodu na elitu.

Može da se konstatuje da su njegovi saigrači iz veznog reda malo opuštenije shvatili meč sa Evropom, s obzirom na renome protivnika, pa i nisu bili posebno inspirativni (Kanga, Katai).

Mane

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Pravo tek dolazi, sledeća faza mogla bi da bude "koska" zbog gostovanja u Tbilisiju ili Tirani, pa se očekuje da podignu nivo.

Ako mora da se pronađe neka "mrljica" u ovako visokoj pobedi onda je baš taj spori početak, tih pola sata bez gola.

Upravo u tom periodu su gosti imali veliku priliku (kod 0:0) zbog konfuzne intervenicije odbrane i tako nešto ne bi smelo da se dešava u ovakvim utakmicama. To se najbolje videlo po reakcijama kapitena Milana Borjana i trenera Stankovića.

Veći tim bi to mogao da kazni, ali je i zato možda dobro što su crveno-beli krenuli takmičenje od rane faze kako bi polako podizali formu...

Sve u svemu, Crvena zvezda je odradila dobar posao protiv defanzivno orijentisanog protivnika, posebno posle "načinjanja" i to je u ovom trenutku najbitnije... Milan Borjan – Nije imao posla. Kao kapiten davao je savete igračima, stalno ponavljao da igraju brže, ali ujedno i pozivao na strpljenje.

Marko Gobeljić – Hiperaktivan je bio na obe strane, pošto je drugo poluvreme igrao na levoj. Dobro se dopunjavao sa Kataijem, odradio je solidan posao.

Nemanja Milunović – Sigurna partija. Velike zasluge za treći gol idu njemu, pošto je povukao loptu iz odbrane i nanizao nekoliko igrača, a potom otvorio situaciju Spiridonoviću i gol Bena. U vazduhu standarno dobar.

Miloš Degenek – Isto kao i partner iz srca odbrane, s tim da je učestvovao kod drugog gola. Uputio je udarac, a Ben postavio nogu i rešio sve dileme.

Milan Rodić (do 46. minuta) – Igrao je samo poluvreme, imao nekoliko izleta i bio aktivan u napadu. Ipak, opet se povredio, po ko zna koji put.

Seku Sanogo (do 74. minuta) – Bio je jedini osigurač u igri crveno-belih sa vezistima ofanzivnijih karakteristika. Posao je odradio korektno, s tim da bi morao da bude agresivniji.

Mirko Ivanić – Autoritativna utakmica za "probuđenog" momka iz Bačkog Jarka. Sve vreme ga je lopta slušala, dao je dva gola i upisao asistenciju. Kod prvog pogotka osetio je grešku defanzivca Evrope, dok se kod drugog ubacio iz drugog plana. To se traži od vezista u modernom fudbalu.

Gelor Kanga – Nekoliko puta veoma ležeran, posebno kod jedne situacije kada je mogao da upiše ime na semaforu. Gabonac polako ulazi u ritam i protiv Evrope nije previše zapinjao. Sa tehničke strane siguran, ali se i nekoliko puta klizao baš iz te opuštenosti.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srđan Spiridonović (do 67. minuta) – Mnogo je pokušavao, sve vreme bio opasnost po rivala, ali nije ponovio efikasnost iz Superlige. Uspeo je da asistira Benu, uz nekoliko prilika za gol. Nije uspeo.

Aleksandar Katai – Sa loptom pokazao da je majstor, ako se izuzme da je znao i da pretera sa soliranjem. U laganom ritmu odigrao meč i delovao je kao da se zagreva za važnije mečeve.

Muhamed El Fardu Ben – Uz Ivanića tvorac pobede. Opet je iskazao svoje sposobnosti da bude na mestu gde pada lopta. Upravo je to glavna karakteristika fudbalera sa Komorskih ostrva i iskoristio je da "zacementira" poziciju "devetke".

Izmene:

Milan Gajić (od 46. minuta) – Imao dobru šansu da se upiše u strelce... Konstantno je "visio" napred i to je ono što se traži u savremenom fudbala kada je protivnik ultra defanzivan.

Miloš Vulić (od 74. minuta) – Imao jedan snažan udarac pored gola. Premalo na terenu za veću ocenu.

Antonio Mendeš Tomane (od 67. minuta) – Ušao kada je Zvezda već trasirala put za pobedi.

Trener Dejan Stanković – Na evropskom debiju na klupi Zvezde pogodio sa Benom kao klasičnim centarforom i to je glavna vest. Odlučio se za jako ofanzivnu postavu, što je i normalno s obzirom na razliku dva tima, a slobodu u igri je dao i defanzivcima kako bi se pridodali ionako jakom napadu. To je "palilo" protiv Evrope, iako prvih pola sata nije bilo na nekom nivou. I pored toga, Stanković je pozivao na strpljenje i mirnoću, koju je samo u jednom trenutku na kratko pokvarila velika šansa gostiju. Na kraju, može da bude zadovoljan izdanjem.

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: