EURO 2016: Ovo neće biti šetnja

Novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo na mnogo načina predstavlja ulazak u novu eru evropskog fudbala

VN, SV, NL Evropa
Podeli

Njihove propozicije su jednostavne: iz svake od devet grupa dve provplasirane ekipe idu na EP, pridružiće im se i najuspešnija trećeplasirana ekipa, a preostalih osam trećeplasiranih igra baraž za popunu preostala četiri mesta.

Dva iskoraka su upadljiva i povezana sa sistemom organizacije kvalifikacija: porast broja učesnika završne smotre sa 16 na 24 i uvođenje nedelja fudbala, kojima se reprezentativni fudbal umesto u jednom ili dva igra tokom tri ili šest dana. Logika za prvi korak je da se veći broj ekipa uključi u borbu za trofeje, a za drugi da se poveća uočljivost reprezentativnog fudbala i tako ugrabi veći deo medijskog kolača, koji se već u doskoro nezamislivim razmerama deli klubovima na kontinentu.

Igra procenata ili 42>28 i 30>15

Pođimo od matematike: od 53 ekipe koje ulaze u kvalifikacione borbe (54. je Francuska, koja je obezbedila mesto na EP kao domaćin) do samog turnira stići će 23, nešto manje od tri sedmine. Ako se uzme u obzir da će grupnu fazu EP proći 16 od 24 tima, znamo da će 30 posto svih članica UEFA ući u eliminacionu fazu kontinentalnog šampionata.

Uporedimo to sa dosadašnjom praksom: na tri od prethodna 4 prvenstva imali smo duplo domaćinstvo (2000, 2008, 2012). Na turnire koje su organizovale Austrija/Švajcarska i Poljska/Ukrajina kvalifikovalo se po 14 od 51 ekipe (manje od dve sedmine), koje su ušle u borbu. Na samom šampionatu samo je po osam imalo mesto u drugoj fazi, dakle 15 posto članica UEFA.

Novi sistem, dakle, donosi dvostruko veću verovatnoću da će se ekipe domoći ne samo završnog turnira, već i eliminacionih borbi. To je dobra vest za sve tri grupe timova na kontinentu: za velike, jer je sad već nezamislivo da će neko od njih preskočiti turnir, što se ne tako davno događalo Englezima, Holanđanima, Špancima, Italijanima, Francuzima (zapravo, svima osim uvek ozbiljnih Nemaca).

Za one sa sredine šanse drastično skaču, jer kada 7-8 velikih zauzme svoje mesto, sasvim je dovoljno prostora da svako ko se malo potrudi dobije mesto na terenima Francuske 2016. Ako vam ovo ne deluje ozbiljno, pogledajte koliko nastupa na EP i SP u poslednjih 10 godina imaju Rumuni, Mađari, Turci, Belgijanci, Izraelci, sve ekipe koje predstavljaju nešto u fudbalu.

Za one sa samog dna šanse da naprave čudo značajno rastu: više nećemo čekati 10 godina da posle letonskog čuda Island zapne na poslednjoj stepenici – sada se pruža prilika da svaki turnir ima 2, 3 ili 4 autsajdera, baš kao što ih ima Liga šampiona, s tim što na jednomesečnom turnirskom nadmetanju veću ulogu imaju sreća, trenutna inspiracija ili povrede, pa se čuda mogu i nastaviti.

Do sada čak 22 članice UEFA nisu nikad stigle do velikog turnira, a još 4 (BiH, Slovačka, Vels, Severna Irska) igrale su na SP (Severni Irci čak triput), ali ne i na šampionatu Evrope. Izgledi su im sada dramatično povećani (pogotovo ako znamo da su BiH, Izrael i Slovačka u prva tri šešira).

Sistem koji je sproveo Mišel Platini ima mnoge kritičare, pre svega zato što je svakome jasno da je promena logična posledica ogromne podrške koju je u borbi za mesto predsednika UEFA Francuz dobio u malim državama istočnog dela kontinenta. Njegova inicijativa nije nelegalna, i jedina očigledna tačka sporenja je u tome što bi favoriti mogli da prebrzo stignu do obezbeđenog mesta na EP.

Opet, mnogi će zato bii zadovoljni, jer igrače plaćaju klubovi, kojima će prijati da se njihove zvezde relaksiranije odnose prema nacionalnom timu tokom sezone. Još kada ti relaksiraniji odnosi počnu da donose iznenađenja, publika će biti na čistom dobitku.

Ako će Nemci, a po formi iz prethodnih nekoliko ciklusa i Španci i Holanđani, pred sobom imati laganu šetnju i dovoljno vremena da se uigravaju i isprobavaju u takmičarskim mečevima, za većinu država na kontinentu ovakav sistem garantuje totalnu zabavu do poslednjeg dana, a čak ni niz neuspeha neće vas izbaciti sasvim iz trke.

Poslužimo se primerima iz prošlih kvalifikacija za SP: treća mesta u svojim grupama osvojile su selekcije Finske (2 pobede, po 3 remija i poraza), Slovenije (5-0-5) i Slovačke (3-4-3). Pet poraza ili samo dve pobede, a imate mesto u baražu. Pogledajte npr. raspored Litvanaca, kojima bi obe pobede nad San Marinom, plus pobeda kod kuće i remi na strani sa Estonijom i Slovenijom (a sa obe imaju pozitivan istorijski skor) garantovali baraž čak i da ne uzmu bod ne tako strašnim ekipama iz prva dva šešira – Engleskoj i Švajcarskoj.

Bitka za novac

Kada su poslednji put čelnici UEFA smišljali rekonstrukciju EP su tek imali nagoveštaj komercijalizacije fudbala koja je usledila. Formalna odluka o širenju sa 8 na 16 timova doneta je novembra 1992, kada je već započela prva sezona u zvaničnoj Ligi šampiona kakvu danas znamo (jer su se sponzori prethodne godine povukli, posle debakla niza favorita iz najvećih država kontinenta još pre grupne faze).

Odluka je doneta zbog okolnosti – raspad tri federacije (SSSR, SFRJ, ČSFR) za kratko vreme je dramatično povećao broj članica UEFA, uz nagoveštaj daljeg širenja. UEFA je imala 34 članice do 1988, a Gibraltar je ušao kao prošle godine kao tim broj 54.

Od tri pomenuta saveza sada je u Evropskoj kući fudbala njih 19 (17 od devedesetih, u ovom veku se Kazahstan preselio iz Azije, a Crna Gora osamostalila), San Marino i Andora su odlučili da se priključe, Farska ostrva i pomenuti Gibraltar dobili dozvolu za odvojeni fudbalski savez od matica (Danske i V.Britanije), a Izrael posle dve decenije lutanja konačno postao punopravni član UEFA.

Dok se nova Liga šampiona postepeno širila i zarađivala sve više, reprezentativni fudbal nije napredovao u prethodne dve decenije bez centralizovanog sistema rasporeda i plasmana televizijskih prenosa. Nacionalni savezi još nisu bili pod pritiskom, jer su za nastupe na turnirima EP i SP dobijali veliki novac. Međutim, iako su često mogle da se čuju najave da će „fudbalski balon“ pući, on je nastavio da raste, pa je npr. Prošle sezone najslabiji tim Premijer lige zaradio od TV prava više (Kardif, 62 miliona funti) nego kompletna liga od do tada nezamislivog ugovora u prvoj sezoni (1992/93, 60.8 miliona zbirno).

Zato je UEFA rešila da komercijalizuje i kvalifikacije, počevši od ciklusa u koji ulazimo. U praksi to je odlična vest za ljubitelje fudbala: umesto da se u jednom ili dva dana (petak i utorak) igraju sve utakmice, sa terminima koje određuju sami učesnici, sada će sistem biti uniforman: jedno kolo igraće se tri dana (šest dana za dva vezana kola: od četvrtka do utorka), a u svakom danu utakmice se igraju od 18 i 20.45. Na taj način cela Evropa može da u direktnim prenosima gleda čak 6 utakmica po kolu ili 12 u duplom programu.

Paralelno su centralizovana prava, koja sada umesto nacionalnih saveza prodaje sama UEFA. Pravila su jednostavna: javni servisi i nacionalne televizije imaju ekskluzivno pravo na prenose domaće reprezentacije; sve televizije, uključujući i kablovske, mogu da konkurišu za kompletan paket od svih 278 (uključujući baraž) mečeva u ciklusu (podeljenih u 60 termina). Jedan od domaćih kablovskih sportskih sistema je to iskoristio i prikazivaće uživo veliku većinu od tih 278 mečeva u narednih 15 meseci.

Savezi tako imaju višestruku finansijsku korist: osim što je mogućnost plasmana na EP i učešća u podeli tog kolača veća, sada su obezbeđeni i prihodi od kvalifikacionih utakmica sa svih tržišta na kontinentu.

Ima li Evropa dubinu?

Nedavno završeno Svetsko prvenstvo u Brazilu potvrdilo je dominaciju Evrope na planetarnom nivou – treći put u nizu titula je stigla na naš kontinent, prvi put izborena je na tlu najvećih rivala iz Južne Amerike, a Nemci su ponovili španski uspeh – sve do 2010. Nikad evropska selekcija nije bila prvak van svog kontinenta.

Evropa na najvišem nivou nesumnjivo dominira: decenijama unazad ima 4 do 6 ekipa u četvrtfinalu, prosek polufinalista sa našeg kontinenta na poslednjih devet Mundijala je ravno 3, u završnim borbama (finale i za treće mesto) ja na prethodnih 5 turnira izgubila samo jednom (Brazil – Nemačka, finale 2002), a dobila pet puta.

Idemo i korak dalje: kada je Kejlor Navas odbranio Gekasu penal u osmini finala naneo je prvi poraz Evropljanima od neevropske selekcije u eliminacionoj fazi Mundijala posle pomenutog finala u Jokohami – ranije istog dana pobeda Holandije nad Meksikom bila je deseta uzastopna za timove sa našeg kontinenta, seriju su započeli Englezi protiv Paragvaja 2006. u Nemačkoj.

No, problem se zbiva ranije i vrlo je upadljiv: osim briljantnog nastupa na domaćem terenu 2006, kada je 10 evropskih selekcija stiglo u drugu fazu, predstavnici našeg kontinenta igraju prilično traljavo u grupama. Na dva poslednja turnira imamo ispod 50 posto uspešnosti (6 od 13), a posebno šokira činjenica da je među ispalima oba puta bila Italija, a po jednom Engleska, Španija i Francuska (ex-Yu se izdvaja sa tužnih 0 od 8 u ovom veku).

To u javnosti stvara sliku o tome da u grupi reprezentacija druge klase Evropljani ne samo da ne prednjače, već i zaostaju za drugim kontinentima (Južna Amerika ima 10/11 na dva poslednja SP, a i Severna Amerika je bolja sa 5/8). Klima svakako igra bitnu ulogu (mada je teže koristiti je kao opravdanje kada znamo da i najbolji igrači sa ostalih kontinenata redom provode u Evropi bar po 10 meseci godišnje), ali se čini da je problem u suštini psihološki i da ima veze sa nenaviknutošću na turnirski sistem takmičenja.

Turnir ima svoje specifičnosti, od načina priprema, preko provođenja skoro dva meseca u stanju pomešane izolacije i intenzivnog medijskog pritiska. Na to se nadovezuje potpuno smanjeni prostor za grešku, jer jedan loš pâs, promašena šansa ili naivno primljen gol mogu da znače ispadanje već na startu. Imajući to u vidu produženje EP za jedno kolo (7 umesto 6 utakmica za finaliste) i nekoliko dana daće priliku ekipama da se kroz realno takmičenje prilagode na neobične uslove.

O samom turniru i specifičnostima koje nosi formula prva dva plus četiri trećeplasirana (dobro nam poznatu sa SP 1986-1994) više kada se takmičenje u Francuskoj približi. Sada prelazimo na analizu devet grupa, uz napomenu da ćemo o grupi I mnogo opširnije pisati sledećeg meseca, kada selekcija Srbije počinje takmičenje.

U prvoj polovini teksta predstavljamo vam tri grupe u kojima se igra u nedelju, grupe D, F, I, a već u ponedeljak čitajte najavu preostalih 6 grupa, kao i malu statističku analizu grupa.

Grupa D

Nemačka, Irska, Poljska, Škotska, Gruzija, Gibraltar

Svetski šampioni počinju rekonstrukciju itakmicom sa Škotskom. Ne samo da će dugoročno morati da se snađu bez nekih od ključnih igrača (Lam, Kloze, Mertezaker), nego će na startu biti bez gotovo kompletne defanzivne polovine tima, pa će priliku dobiti momci koji bi trebalo da preuzmu odgovornost u narednom periodu. Nemci imaju takav izbor igrača da već sada možemo da ih upišemo kao prve favorite svih velikih takmičenja do 2020, a ova grupa ne bi smela ni da ih zabrine.

Kada je krajem osamdesetih irska selekcija konačno počela da se probija na velika takmičenja, njihovi ključni igrači nosili su dres najjačih ostrvskih ekipa, uključujući i 4 člana šampionskog Liverpula 1990. Danas glavne zvezde predstavljaju selektor Martin O'Nil i njegov asistent Roj Kin. Na terenu mnogo se očekuje od Evertonovog kvarteta Koulman-Mekarti-Mekgidi-Gibson i od Šejna Longa, koji je ove godine dvaput menjao klub za ukupno preko 20 miliona evra. Robi Kin se ne predaje, ali Ircima nedostaje kvalitet kakav su imali devedesetih i čeka ih teška borba za jedno od prva tri mesta.

Poljski selektor Adam Navalka nema bogato iskustvo na ovom nivou, ali ima prilično dobar tim, verovatno najbolji koji Poljska može da izvede na teren u ovom veku. Niz kvalitetnih golmana na jednoj, briljantni Levandovski na drugoj strani terena, a između prilično širok izbor fudbalera na svakoj poziciji. Navalka je pomalo iznenađujuće prednost dao iskusnim igračima iz domaće lige Mili i Soboti u odnosu na niz kvalitetnih fudbalera koji igraju po inostranstvu, ali to se može promeniti već u oktobru.

Škoti u ovom veku nisu tim kojeg bi se bilo ko bojao. U prethodnom kvalifikacionom ciklusu pokazali su kakve nedostatke stvara sistematski urušena domaća liga, a dodatni pritisak u ovom ciklusu predstavljaće predstojeći referendum, na kojem bi zemlja mogla da postane nezavisna posle 307 godina (samo tri igrača i jedan član stručnog štaba imaju pravo lasa na njemu). Ako nešto može da raduje Gordona Strahana, to je forma njegovih igrača pred početak kvalifikacija, jer Flečer, Nejsmit, Burk, Brajson i Martin nemilice tresu mreže, Mekartur je postao najskuplji igrač kluba. Problem je što ova čvrsta ekipa nema pravi kvalitet, ali ni rivali osim Nemačke nisu baš dramatično teški.

Nedostatak kvaliteta primetan je i u gruzijskom timu, koji je od lidera regiona pao na začelje među kavkaskim selekcijama. Osim supertalentovanog Džana Ananidzea iz Spartaka, Temuri Kecbaja ne može da računa ni na jednog igrača koji bi mogao da ga dostigne po igračkoj karijeri. Stub ekipe su Giorgi Lorija, koji brani za OFI i kapiten Džaba Kankava iz Dnjipra. Gruzija je u prošlom ciklusu konačno nadmašila peto mesto, koje joj je bilo maksimum posle 2002, ali u ovoj grupi izgledi za dalji uspeh su im mali.

Debitanti sa krajnjeg jugozapada Evrope nemaju čak ni stadion na kojem mogu da ugoste rivale, pa će do završetka njegove izgradnje domaćini biti na portugalskom Algarveu. Najnovija i po stanovništu najmanja članica UEFA u narednih nekoliko ciklusa smo će skupljati iskustvo. Iako za Gibraltar igra nekoliko fudbalera iz engleskih ili izraelskih klubova, svaki bod za njih bio bi ogroman uspeh.

Nemačka (GER)
Savez osnovan: 1900
Stadion: -
Međunarodni trofeji: SP 1954, 1974, 1990, 2014, EP 1972, 1980, 1996, OI 1976

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 šampioni
EP 2012 polufinale
SP 2010 treće mesto
EP 2008 vicešampioni
SP 2006 treće mesto

v Irska 9 4 5 34:22
v Poljska 13 6 0 31:9
v Škotska 6 5 4 21:20
v Gruzija 3 0 0 8:1
v Gibraltar nisu igrali

Republika Irska (IRL)
Savez osnovan: 1921
Stadion: Aviva Stadion (Dablin)
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 grupa
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Nemačka 5 4 9 22:34
v Poljska 6 9 10 27:40
v Škotska 4 2 3 8:10
v Gruzija 5 0 0 12:3
v Gibraltar nisu igrali

Poljska (POL)
Savez osnovan: 1919
Stadion: Nacionalni u Varšavi
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 grupa
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 grupa
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Nemačka 0 6 13 9:31
v Irska 10 9 6 40:27
v Škotska 3 3 2 10:9
v Gruzija 2 0 1 5:4
v Gibraltar nisu igrali

Škotska (SCO)
Savez osnovan: 1873
Stadion: Hempden Park (Glazgov)
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Nemačka 4 5 6 20:21
v Irska 3 2 4 10:8
v Poljska 2 3 3 9:10
v Gruzija 1 0 1 2:3
v Gibraltar nisu igrali

Gruzija (GEO)
Savez osnovan: 1936
Stadion: Boris Paičadze (Tbilisi)
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Nemačka 0 0 3 1:8
v Irska 0 0 5 3:12
v Poljska 1 0 2 4:5
v Škotska 1 0 1 3:2
v Gibraltar nisu igrali

Gibraltar (GIB)
Savez osnovan: 1895
Stadion: Estadio Algarve*
Međunarodni trofeji: Šampion ostrvske lige 2007.

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu učestvovali
EP 2012 nisu učestvovali
SP 2010 nisu učestvovali
EP 2008 nisu učestvovali
SP 2006 nisu učestvovali

v Nemačka nisu igrali
v Irska nisu igrali
v Poljska nisu igrali
v Škotska nisu igrali
v Gruzija nisu igrali

Grupa F

Grčka, Mađarska, Rumunija, Finska, Severna Irska, Farska Ostrva

Grci su se vratili sa SP u Brazilu kao jedna od uspešnijih evropskih selekcija. Iako su prolazak grupe obezbedili u nadoknadi vremena, malo je nedostajalo da budu i u četvrtfinalu. Klaudio Ranijeri vodi ekipu koja je iskusna, takmičarski orijentisana, ali i sposobna da igra i ofanzivno kad je neophodno. Meč sa Rumunijom koji otvara kvalifikacije ulazi u istoriju kao prvi takmičarski u kojem u protokolu neće biti nijednog člana šampionske generacije iz 2004. Ipak, Grci su favoriti u ovoj izjednačenoj grupi.

Mađarima izgleda da ne prijaju duga takmičenja – već dva puta oni su odlično ušli u grupu, ali zatim su gubili dah i ostajali i bez baraža (u kojem nisu bili još od onih 12-1 u dvomeču). Ogromna ulaganja u infrastrukturu, sistematski rad sa mladima, finansiranje domaće lige, sve će to pre ili kasnije doneti rezultate i vratiti na mapu nekadašnju silu, koja bi se u slučaju plasmana našla na velikom takmičenju posle punih 30 godina.

Novembarska trauma još je sveža u svesti Rumuna, a ponovo kreću od Grka, koji su ih izbacili u baražu. Rumunski tim na papiru je dovoljno jak za drugo mesto u grupi, ali se kockice kod istočnih suseda dosta teško slažu. U ekipi je junak plej ofa za LŠ Kozmin Moci, koji je prinudno bio golman i odbranio dva penala da bi uveo Ludogorec u elitu i izbacio Steauu. Nova ekipa ima odlične napadače (Marika, Kipčiju, Stanku), ali i velike probleme na sredini terena. Ipak, ako ponove dominaciju nad Mađarima iz prošlih kvalifikacija, mogu i direktno na EP.

Miksu Patelainen počinje boravak na klupi Finske u grupi koja bi mogla toj zemlji da omogući prvi plasman na veliko takmičenje u istoriji. Iako u sastavu više nema iskusnih Vejrinena, Tainija i Foršela, u svim linijama Finska ima odlične igrače, kakvi su Lukaš Hradecki, Niklas Mojsander, Roman Jeremenko i Temu Puki. Posle grupe u kojoj nisu imali nikakve šanse (Španija i Francuska, jedan direkton, jedan u baraž), Finci sada imaju čemu da se nadaju.

Iako nisu ni izbliza jaki kao pedesetih i osamdesetih, kada su igrali na tri SP, Severni Irci su ne tako davno dobili Španiju u takmičarskom meču. Ali, od kad je na klupi Majkl O'Nil (trener Šamroka koji je izbacio Partizan) zabeležili su u dva ciklusa samo 3 pobede u 20 utakmica, a a uzeli samo bod u dvomeču sa Luksemburgom. Mršav sastav, u kojem su tri igrača Vest Broma, Džoni Evans i Vil Grig (napadač MK Donsa kojem je Evans omogućio dva gola) ne garantuje mnogo radostina Vindzor Parku ni u ovom ciklusu.

Autsajder i jedini tim u grupi koji nema realno šanse da se plasira bar u baraž su Farska ostrva. Selekcija koju vodi Lars Olsen, kapiten evropskog prvaka iz '92, i ovog puta oslanja se uglavnom na snage iz domaće lige i nižerazredne danske i norveške igrače. Čak je i prva zvezda tima Kristijan Holst, koji je bio dvostruki strelac ranije tokom godine protiv Gibraltara, prešao u drugu dansku ligu. Ako je za utehu, malo je verovatno da će u ovom sastavu rivala neko biti i blizu rekordnih minus 7 (dva od četiri tolika poraza Faranima su naneli naši fudbaleri).

Grčka (GRE)
Savez osnovan: 1926
Stadion: Karaiskakis
Međunarodni trofeji: EP 2004

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 osmina finala
EP 2012 četvrtfinale
SP 2010 grupa
EP 2008 grupa
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Mađarska 8 5 4 26:30
v Rumunija 6 9 17 35:69
v Finska 7 2 3 25:16
v Severna Irska 4 0 1 8:5
v Farska Ostrva 2 0 0 10:1

Mađarska (HUN)
Savez osnovan: 1901
Stadion: Ferenc Puškaš
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Grčka 4 5 8 30:26
v Rumunija 10 6 5 45:24
v Finska 9 3 2 43:11
v Severna Irska 4 0 0 6:1
v Farska Ostrva nisu igrali

Rumunija (ROM)
Savez osnovan: 1909
Stadion: Arena Nacional
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 grupa
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Grčka 17 9 6 69:35
v Mađarska 5 6 10 24:45
v Finska 6 2 0 23:3
v Severna Irska 1 0 3 4:6
v Farska Ostrva 4 0 0 15:1

Finska (FIN)
Savez osnovan: 1907
Stadion: Olimpijski u Helsinkiju
Međunarodni trofeji: -

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Grčka 3 2 7 16:25
v Mađarska 3 2 9 11:43
v Rumunija 0 2 6 3:23
v Severna Irska 3 1 3 11:9
v Farska Ostrva 3 0 0 10:0

Severna Irska (NIR)
Savez osnovan: 1880
Stadion: Vindzor Park
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Grčka 1 0 4 5:8
v Mađarska 0 0 4 1:6
v Rumunija 3 0 1 6:4
v Finska 3 1 3 9:11
v Farska Ostrva 2 2 0 11:2

Farska ostrva (FRO)
Savez osnovan: 1979
Stadion: Torsvelur
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Grčka 0 0 2 1:10
v Mađarska nisu igrali
v Rumunija 0 0 4 1:15
v Finska 0 0 3 0:10
v Severna Irska 0 2 2 2:11

Grupa I

Portugal, Danska, Srbija, Jermenija, Albanija, Francuska*

O našoj grupi čitaćete u ovoj najavi najmanje, zbog toga što vas u oktobru, kada Srbija kreće u kvalifikacije gostovanjem Jermeniji, čeka izuzetno detaljno predstavljanje svake od ekipa u grupi. Zbog toga za sada samo nekoliko napomena.

Na papiru Portugal je prvi favorit grupe, zbog kontinuiteta nastupa na velikim takmičenjima, velikog izbora igrača i više od svega – zbog Kristijana Ronalda. Međutim, Ronaldo je povređen, a njegovi saigrači pokazali su prilične limite na SP.

Dalje, nedavna i nešto starija istorija ekipa u ovoj grupi nagoveštava velika uzbuđenja – Danci u poslednje vreme uspešno izlaze na kraj s Portugalom u kvalifikacijama, ali su ih zato Jermeni deklasirali u Kopenhagenu pre godinu dana. Albanci imaju vreo domaći teren, ali i probleme na strani, Srbija je pokazala da može da odoli u Lisabonu, ali i da teško igra u Jerevanu.

Kada na to dodamo podatke da u grupi nema tima iz petog šešira, kao i da će slobodna ekipa umesto toga uvek igrati sa snažnom Francuskom, izvesno je da je na svakoj utakmici grupe I sve moguće.

Portugal (POR)
Savez osnovan: 1914
Stadion: Estadio da Luž
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 grupa
EP 2012 polufinale
SP 2010 osmina finala
EP 2008 četvrtfinale
SP 2006 četvrto mesto

v Danska 8 2 3 29:18
v Srbija 2 2 2 10:13
v Jermenija 2 2 0 5:2
v Albanija 4 1 0 12:4
v Francuska 5 1 16 27:46

Danska (DAN)
Savez osnovan: 1889
Stadion: Telia Parken
Međunarodni trofeji: EP 1992

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 grupa
SP 2010 grupa
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Portugal 3 2 8 18:29
v Srbija 2 0 5 11:16
v Jermenija 3 0 1 6:5
v Albanija 6 1 1 18:3
v Francuska 4 1 6 10:15

Srbija (SRB)
Savez osnovan: 1919
Stadion: -
Međunarodni trofeji: OI 1960

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 grupa
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 grupa

v Portugal 2 2 2 13:10
v Danska 5 0 2 16:11
v Jermenija nisu igrali
v Albanija 4 1 0 13:4
v Francuska 10 8 11 41:46

Jermenija (ARM)
Savez osnovan: 1992
Stadion: Vazgen Sargsjan
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Portugal 0 2 2 2:5
v Danska 1 0 3 5:6
v Srbija nisu igrali
v Albanija 1 1 1 4:3
v Francuska 0 0 3 2:7

Albanija (ALB)
Savez osnovan: 1930
Stadion: Elbasan Arena
Međunarodni trofeji:

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 nisu se kvalifikovali
EP 2012 nisu se kvalifikovali
SP 2010 nisu se kvalifikovali
EP 2008 nisu se kvalifikovali
SP 2006 nisu se kvalifikovali

v Portugal 0 1 4 4:12
v Danska 1 1 6 3:18
v Srbija 0 1 4 4:13
v Jermenija 1 1 1 3:4
v Francuska 0 0 4 1:11

Francuska (FRA)
Savez osnovan: 1904
Stadion: Francuska (Sen Deni)
Međunarodni trofeji: SP 1998, EP 1984, 2000

Prethodnih 5 ciklusa
SP 2014 četvrtfinale
EP 2012 četvrtfinale
SP 2010 grupa
EP 2008 grupa
SP 2006 finale

v Portugal 16 1 5 46:27
v Danska 6 1 4 15:10
v Srbija 11 8 10 46:41
v Jermenija 3 0 0 7:2
v Albanija 4 0 0 11:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.