Zvezdina grupa na skeneru B92.net

Fudbaleri Crvene zvezde neće imati lak zadatak u grupnoj fazi Lige Evrope, ali ujedno ni preterano težak.

Izvor: Luka Nikoliæ

Petak, 02.10.2020.

15:10

Zvezdina grupa na skeneru B92.net
Foto: Starsport

Ipak, potrebno je istaći da su crveno-beli imali određenu dozu sreće na žrebu u Nionu.

Iz prvog "šešira" izbegnuti su velikani kao što su Arsenal, Totenhem, Roma, Napoli, Viljareal...

Umesto njih došao je belgijski Gent koji svakako nije džabe u prvom "šeširu", ali je verovatno najlakši protivnik iz istog.

I u trećem "šeširu" bilo je nekoliko "nagaznih mina", poput Milana i Granade, ali je Hofenhajm verovatno jedan od tri najjača tima tog dela žreba.

U četvrtom "šeširu" nije bilo nesavladivih protivnika, a češki Liberec je ekipa koja se nalazi u nekoj "zlatnoj sredini" tog dela žreba.

Dakle, šampion Srbije će evropsku jesen provesti u Belgiji (Gent), Nemačkoj (Hofenhajm) i Češkoj (Slovan).

Gent (I šešir, Belgija)

Gent je prošlu sezonu belgijske Jupiler lige završio na drugom mestu do kojeg je relativno lako došao.

Šanse za osvajanje titule nije imao jer je Klub Briž kolo pre kraja (kada je prvenstvo prekinuto) imao čak 15 bodova "viška".

Prošle sezone Gent je briljirao i u Evropi, pa je prošao grupnu fazu i došao do prvog dela nokaut faze.

Tu je, ipak, jača bila Roma, koja je doduše morala poprilično da se "oznoji", pa je slavila pobedu ukupnim rezultatom 2:1.

Belgijanci su ove sezone pokušali da uđu u Ligu šampiona, baš kao i Crvena zvezda, i došli su korak dalje, ali nisu mogli preko Dinama iz Kijeva.

Nakon to su prošli Rapid iz Beča (2:1), potpuno su podbacili protiv Ukrajinaca i prvo izgubili kod kuće (2:1), a onda i na gostovanju (3:0).
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Sezona im je još gore počela u domaćem prvenstvu, gde posle sedam odigranih kola imaju svega šest bodova.

Zauzimaju 15. mesto u ligi od 18 timova i imaju svega dve pobede, uz pet poraza i gol-razkiu od 7:10.

Tokom prošle sezone su u izgubili sjajnog mladog napadača Džonatana Dejvida, koji je za 30 miliona pojačao Lil, i deluje da njegov nedostatak i dalje nisu nadoknadili.

Zvučnijih imena u ekipi nema. Tu je iskusni Ukrajinac Roman Jaremčuk, a jedan od bitnijih igrača je Loran Depoatr, koji je jedno vreme predstavljao Hadersfild u Premijer ligi.

Gent je definitivno ekipa sa kojom "može da se igra" i Zvezda nije mogla bolje da prođe, što se tiče prvog "šešira".

Hofenhajm (III šešir, Nemačka)

Ako je Gent jedan od najlakših protivnika iz prvog "šešira", onda je Hofenhajm sigurno jedan od najtežih iz trećeg.

Nemački predstavnik je prošle sezone furiozno završio Bundesligu sa tri uzastopne pobede i uspeo da se "provuče" do šestog mesta i direktnog plasmana u LE.

Iste sezone nisu igrali u Evropi, ali su to činili u dve sezone pre toga, kada su igrali grupnu fazu Lige Evrope (2017/18), pa Lige šampiona (2018/19).

Ni jedne ni druge sezone nisu uspevali da prođu u nokaut fazu, a u 12 mečeva su ostvarili tek jednu pobedu, uz pet remija, šest poraza.

Taj učinak će sigurno onim članovima tima koji su tu i dalje predstavljati dodatan motiv da ovog puta bude drugačije i da se prvi put u istoriji kluba prođe grupna faza nekog evropskog takmičenja.
Photo by Christian Kaspar-Bartke/Getty Images
Nadu za nečim takvim daje im dobar početak sezone u Bundesligi gde posle (doduše samo) dva odigrana kola zauzimaju prvu poziciju na tabeli.

U prvom kolu pobeđen je Keln (3:2), a onda je u drugom napravljena senzacija i srušen je Bajern Minhen sa neverovatnih 4:1 na domaćem terenu.

Protiv crveno-belih će Hofenhajm predstavljati Mijat Gaćinović, koji se nedavno preselio iz Ajntrahta i trenuto ga trener Sebastijan Henes koristi u ulozi "džokera".

Tokom prva dva meča dobio je šansu na kašičicu, ali je vrlo moguće da do početka Lige Evrope izbije u prvu postavu.

Prva zvezda ekipe definitivno je hrvatski napadač Andrej Kramarić, koji je u prva dva kola postigao čak pet golova.

Zvezdin primarni cilj će biti da se on zaustavi, a oči će biti uprte u iskusne igrače kao što su Išak Belfodil i Munas Dabur, kao i u mladog defanzivca Kristopa Baumgartnera.

Slovan Liberec (IV šešir, Češka)

Ekipa Slovan Libereca se vraća u evropska takmičenja posle tri godine pauze pre čega je pet sezona u nizu igrala barem kvalifikacije.

Posle tri godine tokom koje nisu nijednom zauzeli bolje mesto od šestog, prošle sezone su uspeli da izbore plej-of češkog šampionata, a zatim zauzmu petu poziciju i kvalifikacije za LE.

U drugom kolu kvalifikacija Liberec je rutinski savladao litvanski Riterae (5:1) i opravdao ulogu velikog favorita, a u narednom je imao i sreće protiv rumunskog FCSB.

FCSB je prethodno izbacio TSC iz Bačke Topole u jednom potpuno ludom meču, a onda dočekao Čehe bez maltene cele prve postave, uz neke igrače koji su potpisali ugovor na dan utakmice.
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Bilo je 2:0 za Liberec, a onda ih je sačekao najveći test sezone – duel sa kiparskim APOEL-om.

Liberec je uspeo da potpuno nadigra rivala i da zabeleži trijumf rezultatom 1:0. Statistika je rekla da je APOEL imao veći posed lopte, ali su šutevi bili na strani češke ekipe (10:4).

Što se tiče češke 1. Lige, posle pet odigranih kola Zvezdin protivnik ima po dve pobede i poraza, uz jedan remi.

To je dovoljno za solidan start sezone i zauzimanje šestog mesta, uz gol-razliku od 7:6.

Liberec sačinjava veliki broj čeških igrača, ali i nekolicina stranaca. Uglavnom, apsolutno niko koga bi Zvezda iole trebalo da se plaši.
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Sve u svemu, Zvezda je dobila grupu kojom mora da bude zadovoljna.

Jasno je da se nijedna ekipa neće sama pobediti i da će sa svima biti nadigravanja, ali, gledajući ostatak žreba, grupa je definitivno takva da može da se prođe.

Do kraja prelaznog roka ostalo je još malo vremena i ostaje za videti da li će uprava kulba sa "Marakane" povući još neke poteze na "pijaci".

Iako do sada u kvalifikacijama praktično ni u jednom meču nije pokazana igra koju navijači očekuju, uz neko pojačanje, ali pre svega uz dodatno uigravanje, Zvezda ima kvalitet da prođe grupu koja je pred njom.

Da li će tako i biti ostaje da vidimo.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: