Bundesliga Cvajte: Traže se dva kralja

Nemačka Druga liga je godinama uz engleski Čempionšip i italijansku Seriju B najjače drugoligaško društvo u Evropi. Karakteristike ove lige su velika neizvesnost, odličan kvalitet, zahvaljujući velikom broju stranaca i uobičajena borbenost. Dodatnu aromu daju velika poseta i poznati klubovi koji više nisu tako moćni, pa su u poslednjih desetak godina u ovoj ligi igrali i takvi giganti kao što su Borusija iz Menhengladbaha, Keln, Kajzerslautern, Minhen 1860, a sa druge strane imamo i furiozne anonimce koji su se poput Hofenhajma domogli elite. Ove sezone tu su Nirnberg, Duizburg i Hanza koji su ispali iz elite i veliki broj bivših prvoligaša među kojima se ističu Frajburg, Majnc, Kajzerslautern, Alemanija, Minhen 1860 i Sent Pauli.

Izvor: B92

Petak, 15.08.2008.

15:28

Default images

To je, može se reći, poznatija polovina, ali i među preostalih devet timova ima interesantnih sastava među kojima je Grojter Firt, a na kraju krajeva, ako je Hofenhajm uspeo, zašto to ne bi mogao i neko ko bar na papiru nema tako poznato ime?

Liga je vrlo teška i bodovi se sa mukom osvajaju, a ove sezone sve će biti još dramatičnije zbog toga što u Bundesligu sada vode samo prvo i drugo mesto, dok treći ide u baraž. Što se tiče ispadanja tu mnogi timovi mogu da odahnu. Ne ispadaju više četiri tima već samo 17. i 18. dok 16. igra baraž sa trećim iz Treće lige. Reorganizacijom je došlo do formiranja jedinstvene Treće lige umesto dve grupe Regionalne. U Trećoj ligi nastupaće 20 timova uključujući Aue, Karl Cajs Jenu, Paderborn i Ofenbah koji su ispali prošle sezone iz Druge lige. Prva dva idu u Drugu ligu, a treći igra baraž sa 16. iz Druge lige. Četvrti rang takmičenja su tri grupe Sever, Jug i Zapad iz kojih prvaci idu u Treću ligu. Što se tiče nove sezone koja počinje u petak, ponovo se očekuje dobar fudbal i mnogo drame, a svako od 18 timova ima svoje planove i vizije.

Oberhauzen

Što se tiče kvarteta novalija, a to su Oberhauzen, Alen, Ingolštad i FSV Frankfurt, najpoznatiji su ovi prvi. Pre samo nekoliko godina bili su na pragu Bundeslige (5. mesto 2004, vodio ih Jern Andersen), a onda su se sunovratili do Oberlige. Međutim, za samo dve godine preskočili su dva ranga i sad su ponovo u starom društvu gde su bili neprekidno od 1998. do 2005. Vodi ih Jirgen Luginger koji je osam sezona bio igrač, pa pomoćnik, a sad je trener, tako da je e u Oberhauzenu već 11 godina. Oberhauzen nema mnogo poznatih igrača, a možda se najviše očekuje od napadača Feliksa Luca i mladog i perspektivnog Krostofera Netea koji je na pozajmici iz Dortmunda, dok pažnju treba obratiti i na Litmana, Šislera i Teranovu. Taktika im je 3-5-2 ili 4-4-2. U Kupu su ispali od Leverkuzena u produžetku, čime najavljuju da mogu da obezbede opstanak.

Oberhauzen - transferi

Otišli:
Tenagels - Bon
Delić - Sent Pelten
Šeper - kraj karijere
Ibrahim - Kleve
Štiperman - Esen II
Frončik - Hamer

Došli:
Šisler - Pederborn
Kiskanc - Esen
Falkenberg - Leverkuzen II, pozajmica
Nete - Dortmund II, pozajmica
Pirson - Esen
Vestpal - Hils
Luc - Augzburg

Novi drugoligaš, uz Rot Vajs Alen i Veen najveći kandidat za odlazak u niži rang.

Rotvajs Alen

Povratnici u Drugi ligu su i fudbaleri Rotvajsa iz Alena. Ova ekipa je pod imenom LR Alen bila u ovom rangu od 2000. do 2006. i u prve dve sezone su bili čak šesti i osmi. Kao i Oberhauzen, vraćaju se posle dve sezone, a vodi ih Kristijan Vik, mladi trener koji je tokom karijere bio član čuvenog tima Karlsruea iz sredine devedesetih. Raspolažu sa solidnim budžetom i ovog leta su renovirali mali stadion, a timu je malo zvezda. Iskusni napadači Rene Miler i Lars Toborg su u godinama, ali znaju kako se igra u Cvajti, dok je Jens Bojmer nekad bio član Menhengladbaha i KSC. Tu su Bok i Dering, zatim solidni Tiune i veteran na golu Langerbajn. Vik koji je perspektivan trener (35 godina) forsira napadačku takitiku 4-3-3 i nada se opstanku, kao i navijači koji su se umalo radovali već u Kupu gde ih je Nirnberg pobedio posle izvođenja penala.

Rotvajs Alen - transferi

Otišli:
Šmid - Verl
Brinker - bez kluba
Danilo - bez kluba
Bekman - Arminia Bilefeld II
Gleden - Turkiemspor
Deniz Zahin - bez kluba
Venker - Verl
Kaminski - Verl

Došli:
Bok - Duizburg, pozajmica
Dering - Paderborn
Rojs - Rot Vajs Alen 19
Belstler - Vupertal
Rene Miler - Ofenbah

Novi drugoligaš ove sezone, a velike su šanse da se već naredne vrate u Treću ligu.

Ingolštad 04

Ingolštad 04 je pod ovim imenom osnovan pre samo četiri godine i vrlo brzo su od Oberlige Bajern stigli do Druge lige. Činjenica da im je jedan od sponzora Audi, govori i o dobroj finansijskoj situaciji, kao i mnoge druge stavri. U prelaznom roku su bili među najaktivnijima, pa su stigli igrači odličnog profila za Cvajtu kao Lokvenc, Rajnhard i Rama koji su se pridružili Gerberu (eks Štutgart), nekad velikom talentu Nojendorfu (Leverkuzen, Herta), Kajdelu (Njukasl, Duizburg) i Malte Mecelderu, rođenom bratu mnogo poznatijeg Kristofa. Najveća zvezda ipak je trener: Torsten Fink (40), dugogodišnji as KSC i Bajerna. Sad je pred velikim izazovom, a svi smatraju da Ingolštad, iako nema veliku reputaciju, ne bi trebalo da ima baš mnogo problema u realizaciji opstanka. U pripremnom periodu remizirali su sa Bursom i izgubili od praške Slavije sa samo 2:1, što ide u prilog navedenom.

Ingolštad 04 - transfer

Otišli:
Ali Gerba - bez kluba
Hinteršperger - Gersthofen
Huber - Štutgarter Kikers
Rozenvirt - Ingolštad II
Obele - Ingolštad II
Krol - Gerolfilng
Štrobl - Ingolštad II
Šmidberger - kraj karijere

Došli:
Braganka - Al Rifa
Šmadke - M'gladbah 19
Lemos - Fluminense B
Ajgun - Duizburg
Dresler - Augzburg
Rajnhard - Karlsrue
Švarc - Bajern II
Karl - Grojter Firt
Rama - Volfzburg II
Dalevedole - Šalke II
Lokvenc - Red Bul Salcburg

Novi drugoligaš, ali koji je ipak prikupio nekoliko poznatih imena kao što su Dresler, Ajgun, Rajnhard i pre svega Čeh Lokvenc. Ovi igrači bi mogli da budu dovoljni da dobrim igrama prikupe bodove za tim u pokušaju da ne budu putnici za Treću ligu. Imaće sličan scenario poput Koblenca, što znači, cilj je ostati u Cvajti.

FSV Frankfurt

FSV Frankfurt je pre davnih 13 godina plesao jedno leto u Drugoj ligi i sad su zajedno sa Ingolštadom iz Regional lige Jug izborili novi povratak, uz napomenu da su sedam godina za redom bili u Oberligi i da su poput Oberhauzena za dve godine preskočili dva ranga. Naravno da su u senci Ajntrahta, ali ne zaboravimo da imaju sasvim lep Folksbank Stadion za 24.000 gledalaca i dosta poznatih igrača u timu. Uz one koji su došli ovog leta, među kojima se ističu Špilaček, Benčik, Šapurzadeh, Teodoris i Klicpera, tu su i rutineri koji su bili od velike pomoći u Regionalu. Reč je o Matijasu Hagneru (34, nekad zvezda Ajntrahta i Štutgarta), Krojcu i Sobociku. Trener je mladi Tomas Oral koji forsira klasičan sistem 4-4-2. Ne zanose se puno o nekim velikim ciljevima, ali sa ovolikim brojem poznatih igrača, opstanak je realnost.

FSV Frankfurt - transferi

Otišli:
Vagner - Ešborn
Bentajte - bez kluba
Aidu - Emden
Gebig - bez kluba
Vinter - kraj karijere
Ujanik - bez kluba
Laurito - Ašafenburg
Levi - Fenvald
Koejoe - Vaker
Folk - Ešborn

Došli:
Petković - Sandhauzen
Šapurzadeh - Hanza
Teodorikis - Ergotelis
Spilaček - Hofenhajm
Egert - Dortmund II
Galjego - Sigen
Benčik - Frajburg

Novi drugoligaš koji će predvođen Matijasom Hagnerom, pokušati da izbori plasman iznad crte, i ako je moguće i izbeći mesto koje donosi neizvesnost, a to je baraž. Zadatak neće biti nimalo lak, ali očekuje ih sličan posao kao i njihove rivale Ingolštad i Koblenc, što znači da mogu da ostanu u Cvajti.

Augzburg

Augzburg je pretprošle sezone bio sedmi, a prošle tek 14. Jedva su se spasili i nadaju se da se borba za opstanak ove sezone neće ponoviti, pogotovo zato što sad ispadaju direktno dva tima. Trener Holger Fah (vodio i Menhengladbah, Volfsburg, Paderborn), čini se ima jači tim nego prošle sezone, a pogotovo se dosta očekuje od trija iz Jene u sastavu Homutovski, Torgele i Verner. Problem je što start sezone propuštaju ideolog igre Hdiuad i napadač Turk zbog povrede, ali ako se zna da su tu Šabič, Forbek, Sinkala, onda nema zime. Imaju na papiru jednu od najboljih odbrana u Ligi (Herč, Hizaneišvili, Klesener) i ovom timu je mesto u prvoj polovini tabele. Postoji i projekat da se 2010. uđe u Bundesligu, a početkom 2009. prelaze da igraju na novoj Areni. Na tim iz Bavarske se mora računati, pogotovo ako su uspeli da izvuku pouke iz prethodne tmurne sezone.

Augzburg - transferi

Otišli:
Platins - Volfsburg, povratak sa pozajmice
Pirher - bez kluba
Nebihi - bez kluba
Beker - Ofenbah
Pentke - Kotbus
Dresler - Ingolštad
Luc - Oberhauzen
Vaclav Drobni - Trnava
Hlinka - Šturm
Diabang - Austria
Vencel - Omonia

Došli:
Makarenko - Augzburg II
Hain - Augzburg II
Miler - Ofenbah
Klesener - Paderborn
Sinkala - Paderborn
Komutovski - Jena
Verner - Jena
Torgele - Jena
Kizanišvili - Frajburg
Pretenthaler - Šturm
Merle - Volfburg

Ova ekipa će imati sličan scenario za ovu sezonu kao i rivali Sent Pauli i Osnabrik. Imaju nekoliko imena koji mogu da presude u borbi za opstanak. Cilj je ostati iznad crte i eventualno izbeći mesto koje vodi u baraž.

Kajzerslautern

Niko to nije očekivao, ali se Kajzerslautern sprema i za treću uzasopnu sezonu u Cvajti. Prvo su bili šesti, a prošle sezone 13, uz obezbeđen opstanak u poslednjem kolu. Time je izbegnut i bankrot, za predsednika je postavljen slavni Štefan Kunc, pa se navijačima vraća nada, ali uvod u sezonu bio je loš jer su ispali u Kupu od Karl Cajsa. Pre toga su, između ostalog, pobedili Osijek i Harts, a pogotovo je nezahvalno prognozirati jer trener Milan Šašić ima na raspologanju praktično nov tim. Nema više Fromlovica i Bede, a novi igrači su štoperi Abel i Amedik. Novi su i vezisti Regekampf i Džaka od kojih se očekuje da oplemene igru na sredini terena, koja je prošle godine bila rak rana ’Đavola’. Za golove će biti zadužen Hrvat Lakić sa Cimerom i Jendrišekom, a golman Zipel je već pokazao potencijal. Šašić za sad forsira taktiku 4-2-3-1 i koliko je to dobro, pokazaće vreme. Prošle sezone su igrali u grču, borbenost im je bila fanatična, ali ako žele nazad u elitu sve to mora da bude mnogo bolje. Novac se nabavlja na sve strane i ako ga bude dovoljno, stići će još neko pojačanje. Čini se da kad je ovaj popularan klub u pitanju sve zavisi od starta, ali moraju da znaju da ih se više niko ne plaši i da je pred njima mukotrpan put da vrate ugled.

Kajzerslautern - transferi

Otišli:
Manđek - Štutgart, povratak sa pozajmice
Sven Miler - K'lautern 23
Jakob - bez kluba
Beda - Minhen 1860
Leksa - Rid
Opara - Etoal du Sahel
Fromlovic - Hanover
Bernie - Nordsjiland
Bol - bez kluba

Došli:
Anel Džaka - Koblenc
Klinger - Esen
Regekampf - Alemania Ahen
Dik - Karlsrue
Abel - Šalke
Amedik - Dortmund

Prošla sezona je bila haotična i prošla je u borbi za opstanak, dok ova sezona može biti sasvim drugačija, uz juriš za ulazak u Bundes. Nova pojačanja su provereni igrači, pre svega dirigent na sredini terena - Rumun Regekampf i u odbrani - Amedik i Abel.

Osnabrik

Osnabrik je prvi put posle perioda od 1990. do 1993. uspeo da se izbori da dve vezane sezone provede u Cvajti i na kraju prošlog šampionata bili su 12. Trener Klaus Diter Volic je petu sezonu na klupi Ljubičastih i podatak da 50 godina niko toliko dugo nije vodio Osnabrik govori o tome da je on pravi čovek da ovaj klub duže vreme zadrži u Drugoj ligi. Prošle sezone imali su prosečnu posetu od 15.000 gledalaca i sad su već prodali 8.000 pretplatnih karata što govori da imaju veliku podršku. Vrlo su borbena ekipa, a čini se da će sad biti jači i da neće sve biti na leđima sjajnog strelca Rajhenberga i veterana Ćićona. Bili su najslabiji na poziciji golmana, a sad je tu Štefan Vezels (eks Bajern, Keln, Everton) dok je štoper Omodiagbe vrlo dobar kao i Braun koji može da iga i u veznom redu i u napadu. U trio iz Auea na čeku sa Sikorom trener Volic takođe može da se pouzda i još ako opet budu surovi domaćini (tek proletos su izgubili kući na Osnatel Areni posle dve godine) mogu do solidnog plasmana.

Osnabrik - transferi

Otišli:
Tredup - Bad Rotenfelde
Bilal Azis - Kajseri
D.Nđeng - Koblenc
Gesling - bez kluba
Ber - bez kluba
Enohs - kraj karijere
Grosmihen - Holštajn Kil
Flotman - Verl
Šanda - Ajntraht Braunšvajg
Nuri - Holštajn Kil

Došli:
Bernhard - Emen
Anderson - Flamengo
Peic - Verder II
Engel - Osnabrik II
Lars Fuhs - Ajntraht Braunšvajg
Braun - Sent Pauli
Vezels - Everton
Omodiagbe - Jena
Trekopf - Aue
Gajsler - Aue
Sikora - Aue

Donji deo tabele i borba za opstanak, ali nekoliko novih imena bi mogli biti ključni igrači, pre svega nekadašnji golman Kelna Štefan Vezels koji se vratio u domovinu nakon loše epizode na Ostrvu.

Minhen 1860

Minhen 1860 se sprema za petu uzastopnu sezonu u Drugoj ligi, a prošle su bili tek 11. Sjajno su krenuli da bi onda toliko pali, da bi čak u jednom momentu bili u opasnosti i da ispadnu. Najveći problem ’Lavova’ su finansije pa su i ovog leta jedva angažovali dva zvučnija imena i to nikad dokazanog talenta Benija Lauta (bivši član Minhena pa HSV, Štutgarta i Hanovera) i Matiju Bedu. Iako prošla sezona nije bila sjajna, navijači su kupili već 15% pretplatnih karata više nego prošlog leta, ali to naravno ne garantuje visok plasman. Trener Marko Kurc je rešio da taktika više ne bude 4-2-3-1 već klasična 4-4-2. Kadar je dobar jer tu je Šrot koji je propustio celu prošli sezonu, zatim i Gviniadize koji takođe dugo nije igrao kao i Hofman, Švarc, Birofka, Di Salvo, Gektan. Velika vrednost tima su četvorica igrača (braća Bender, Gebhart, Eberlajn) koji su osvojili titulu na EP u uzrastu do 19 godina i ceo tim je sklop mladosti i iskustva. Poseduju kvalitet za prvih šest, a da li mogu i više to već zavisi od drugih faktora. Fajterski su tim sa velikim ugledom i to je karta na koju će pokušati da urade nešto više.

Minhen 1860 - transferi

Otišli
Cigenbajn - Veen
Pagenburg - Nirnberg, povratak sa pozajmice
Šukala - Alemania Ahen
Volf - Kanzas Siti

Došli:
Manuel Šefer - Minhen 1860 II
Baumgartlinger - Minhen 1860 II
Jungvirt - Minhen 1860 II
Kraus - Rojtlingen
Beda - K'lautern
Laut - Hanover

Izgubljeni sin se vratio kući, Benjamin Laut. Zvezda i idol popularnih 'Lavova' će pokušati uz pomoć saigrača da dovede 'nebesko plave' do što bolje pozicije. Prognoza za ovaj tim i na kojoj poziciji će se naći, veoma je čudna . Mogu da jure treće mesto koje vodi u baraž, a isto tako se mogu boriti za opstanak u ligi, tako da je možda najrealnija sredina tabele od 8 - 10 mesta.

Koblenc

Pred Koblencom je treća sezona u Cvajti, a prošle su bili deseti. Očekivanja su možda bila i veća s obzirom na veliki broj pojačanja (Lomić, Vata, Bajić), ali posle problema sa licencom sve se dobro završilo. Ovog leta nije bilo mnogo novca za nove igrače i jedina zvučnija imena su Gambino i Krontiris, ali osim Džake nije bilo ni spektakularnih odlazaka. U pripremnom periodu nije sve funkcionisalo kako treba, što je pokazao i Kup gde su ispali od petoligaša. Na sve to će tim trenera Uve Rapoldera startovati sa minusom od tri boda, ali on se oslanja na stare snage i veruje u opstanak. Veliki problem će biti golman, jer posle odlaska Ajlhofa konkurenti su anonimici i, obrni-okreni, provereni igrači biće zaduženi da ne dođe do problema. Tu se prvenstveno misli, uz navedene, i na Du-Ri-Ča, Šukala i Ardijana Đokaja koji je briljirao prošle sezone sa 11 golova. Ovog puta nema velike pompe oko Koblenca što je možda i dobro za njih.

Koblenc - transferi

Otišli:
Ajhof - Arminia Bilefeld, povratak sa pozajmice
Gurski - Sandhauzen
Grenie - bez kluba
Langen - Grojter Firt
Položani - Vardar Skoplje
Anel Džaka - K'lautern
Traut - Štutgarter Kikers

Došli:
Jeldel - Štutgarter Kikers
Parmak - Štutgarter Kikers
Gambino - Keln
Mader - Donzdorf
Šmid - Koblenc II
Gederc - Koblenc II
D.Nđeng - Osnabrik
Bender - Koblenc II
Franc - HSV II
Krontiris - Alemania Ahen
Rikert - Emden

Cilj je opstanak i ništa više od toga, a borba će biti veoma teška.

Sent Pauli

U Sent Pauliju su bili prezadovoljni prošlom sezonom u kojoj su bili deveti. Trener Holger Stanislavski nešto slično očekuje i ove sezone, a možda i više jer je sastav ipak jači. Od bitnijih igrača otišli su samo Takji i Braun, a pojačanja su proverena, kao što su golman Hajn, Ebers (13 golova u test utakmicama), Henings i Guife-Gufan. Uz stare snage, sa najboljim asistentom Ludvigom, zatim Megleom, Trojanom, Bolom, Rotenbahom, to je tim koji niko neće lako položiti na pleća. Kad tome dodamo fanatične navijače i porodičnu atmosferu, ovaj simpatičan klub bi čak mogao da bude i hit sezone. Stanislavski će ove sezone imati na raspologanju više ofanzivnih igrača što će usloviti i moguće promene taktike od meča do meča, a to znači nekad sa jednim, a nekad možda i sa tri napadača od kojih je Marius Ebers ipak adut broj jedan.

Sent Pauli - transferi

Otišli:
Rojs - VfR Alen
Taki - Grojter Firt
Jančuk - bez kluba
Sal - bez kluba
Braun - Osnabrik
Kuru - Antalia
Prokopf - Bohum II

Došli:
Guife Gufan - Padeborn
Hain - Arminia Bilefeld
Ebers - Alemania Ahen
Daube - Sent Pauli 19
Henings - HSV, pozajmica
Japiči - Sent Pauli II
Sismanoglu - Sent Pauli II
Hojlit - Blekburn, pozajmica
Vajgelt - Alemania Ahen

Sigurna druga polovina tabele za ovaj tim sa Severa, a fokus će im biti da budu iznad crte i da izbegnu mesto koje vodi u baraž. Konkurencija će biti velika i jedino bi igrački kadar i verni navijači mogli da prevagnu za uspeh u toj misiji.

Veen

Veen iz Vizbadena se prošle sezone prvi put obreo u Drugoj ligi i odmah su impresionirali osvajanjem osmog mesta. Igraju na lepom novom stadionu, bore se za svoje mesto pod suncem, ali su i svesni da će im druga sezona biti mnogo teža jer ih rivali bolje poznaju. Odlazak najboljeg igrača Nikua trebalo bi da nadoknade Orahovac i Kun, a Šimac, Kopilaš, Švarc, Bik, Glibo su se istakli već prošle sezone. Očekuje se da Ahanfuf i Hui, koji više nemaju problema sa povredama budu spremni i dobri, a Keng želi da opet bude u vrhu liste strelaca uz pomoć isto tako ubojitog Diakitea. Mladi stručnjak Kristijan Hok ima punu podršku predsedništva, a menadžer Štever odlično radi. Veen je iz regije koja ima mnogo poznatije timove, a ova sezona im je prilika da zacementiraju pozicije. Međutim, mnogi timovi u istoriji Cvajte su posle dobre prve sezone u drugoj doživljavali Vaterlo i u Veenu moraju da budu oprezni pogotovo ako im ne krene dobro.

Veen - transferi

Otišli:
Enis Aluši - Paderborn
Niku - Herta
Paul - Elverzberg
Atem - Duizburg
Štal - bez kluba
Šekel - VfR Alen
Mašić - Elverzberg

Došli:
Barg - Karlsrue II
Panandetiđuri - Lokeren
Diakite - Majnc
Kun - Paderborn
Cigenbajn - Minhen 1860
Valke - Frajburg
Lakićević - Leverkuzen II
Birkenbah - Zigen
Orahovac - Aue

Prošle sezone solidni, a sad su ipak među kandidatima za ispadanje u niži rang, odnosno Treću ligu.

Alemanija

Da je Alemanija u jesenjem delu prošle sezone igrala tako dobro kao u prolećnom, sada bi bili u Bundesligi. Ovako, pod vođstvom Gvide Buhvalda napravljen je zaostatak, a njegova zamena, neočekivano uspešni Jirgen Zeberger, doveo je tim do sedmog mesta. Ambicije kluba, koji je pretprošle sezone bio u Bundesligi, su mnogo veće i ove godine je cilj povratak u elitu. Zeberger ima na raspolaganju dobar tim koji je promenjen, ali one vrlo dobre koji su otišli, kao Klicpera, Hercig, Regekampf, Ebersa zamenili su takođe kvalitetni igrači. Levi bek Ahenbah je imao sjajnu prošlu sezonu kao i napadač Auer u Bohumu, a nikako ne treba zaboraviti stare snage kao što su Nemet, Leman, Fiel, Milhraum, Štele. Štoperi će biti Olajengbesi i Šukala koji su visoki preko 192 cm i trebalo bi da predstavljaju pravi zid, dok će prvi golman biti Štukman. Alemanija ima fanatične navijače, a poseban motiv svima biće da je ovo poslednja sezona u kojoj će se igrati na legendarnom Tivoliju koji se ruši i žuto-crni će od sledeće jeseni igrati na novoj Areni. Svi žele da se od Tivolija oproste ulaskom u elitu i Alemanija svakako ima sve potrebne stvari da se to ostvari.

Alemanija - transferi

Otišli:
Pecka - Mlada Boleslav - povratak sa pozajmice
Kolev - Slavia Sofia
Krontiris - Koblenc
Vajgelt - Sent Pauli
Hercig - Arminia Bilefeld
Regekampf - K'lautern
Ebers - Sent Pauli
Leivakabesi - Famagusta

Došli:
Holtbi - Alemania Ahen 19
Miler - Magdeburg
Šukala - Minhen 1860
Lasnik - Austria
Ahenbah - Grojter Firt
Auer - Bohum
Daun - Duizburg

Na papiru se ovaj klub ne nalazi među tri glavna favorita u borbi za Bundes, ali svakako će njihova uloga u Cvajti biti od velikog značaja. Mogli bi da budu 'nagazna mina' ove sezone.

Grojter Firt

Grojter Firt će i 12 uzastopnu sezonu igrati u Cvajti. Nisu nikad bili slabije plasirani od 9. mesta, a posle tri uzastopna plasmana na peto, u prošlom šampionati su se plasirali na šesto mesto. Stara priča kad je ovaj tim iz Frankena u pitanju. Ponovo su prodali gomilu igrača u viši rang (najbolji Lanig i Adlung), a stigle su pridošlice od kojih se ističu Takji, Majhelbek i Alagui. Beno Melman će treći put u karijeri voditi Firt u kome se okupilo staro društvo, jer su članovi štaba Rajhel i Azuzi takođe dugo u klubu, a Hak je deceniju predsednik. U pripremnom periodu su uigravane linije i bilo je uspeha (remiji sa AEK-om i Arisom, pobeda nad Panioniosom), ali je u Kupu već doživljen poraz što niko nije tragično shvatio. Iz prošlosezonskog tima tu su Kirštajn, Biliškov, Karaslavov, Nerig, Kotuljac, Sidimir, Burkhard, Felgenhauer, a najzanimljivije će biti pitanje ko će zameniti Laniga na poziciji plejmejkera. Homogen tim koji će se verovatno naći na mestu kao i uvek do sada, a čak i vrapci na grani znaju da, i kad su imali bolji tim, nisu posedovali ambiciju da uđu u Bundesligu.

Grojter Firt - transferi

Otišli:
Lanig - Štutgart
Ahenbah - Alemania Ahen
Adlung - Volfsburg
Karl - Ingolštad
Erl - Verder II
Majerhofer - Rapid
Juri Jud - Nirnberg

Došli:
Langen - Koblenc
Alagui - Jena
Taki - Sent Pauli
Karaslavov - Slavia Sofia
Majhelbek - Bohum
Sararer - Grojter Firt II
Brikner - Erfurt
Verle - Ofenbah

Ozbiljna ekipa koja nema završnicu i koja uvek mora da menja sastav jer im igrači odlaze u veće klubove. Definitivno će se naći u prvom delu tabele, možda sledi i borba za treće mesto, ali neminovno je da svake sezone tim trpi odlaske najboljih, a pravih zamena nema.

Frajburg

Frajburg je prošle sezone bio peti, pre toga dva puta četvrti. Tim iz Baden Virtemberga nikako da se vrati u Bundesligu, a to nije pošlo za rukom ni Robinu Dutu, koji je na mestu šefa stručnog štaba zamenio Folkera Finkea. Tim je prošle sezone imao uspone, ali i neshvatljive padove, pogotovo u finišu sezone kad su prokockali priliku da budu treći. Duta sada očekuje veliki posao jer je ostao bez glavnih igrača iz prošle sezone. Aogo, Pitroipa, Matmur, Sanu će igrati u Bundesligi, a sidro su digli i Valke i Benčik. Međutim, stigao je opasni strelac Turker kao i Danac Behman, istaknuto ime je i Abdesadki dok će SCF možda imati i najači tandem golmana jer je Austrijancu Langeru pridodat Francuz Puplen. Tu su od pre Banović, Jeger, Bučer, Krmaš, Idrizu, treba obratiti pažnju i na mladog Šustera i talentovanog Gleknera, ali ipak ostaje utisak da su bar na papiru malo slabiji nego prošle sezone. Oni su uvek kandidati za elitu, ali konkurencija je jaka i najbitnije je da se novalije što pre uigraju i onda san o ulasku u Bundesligu nije utopija. Ne treba smetnuti sa uma ni da je Dut (inače polu Nemac, polu Indus) iskusniji za godinu dana rada u teškoj ligi.

Frajburg - transferi

Otišli:
Mešić - Ofenbah
Ampomah - bez kluba
Akrut - Stad Tunis, povratak sa pozajmice
Valke - Veen
Benčik - FSV Frankfurt
Kizanišvili - Augzburg
Pitroipa - HSV
Sanu - Keln
Matmur - M'gladbah
Aogo - HSV
Olajengbesi - Alemania Ahen

Došli
Puplin - Ren
Abdesaki - Strazbur
Flum - Fulendorf
Miler - Frajburg 19
Tirker - Ofenbah
Šuster - Štutgart
Behman - Bohum

Skoro da su pa svi ključni igrači otišli, a nijedno pravo pojačanje nije došlo. Elita je sigurno cilj, ali ne bi bilo iznenađenje da ovaj klub završi 3 - 5 mesta ispod plasmana koji bi očekivali.

Majnc

Majnc prošle sezone nije uspeo da se vrati u Bundesligu gde su bili tri godine. Završili su kao četvrti, što je označilo kraj ere trenera Jirgena Klopa koji je vodio tim od januara 2001. Za njim je u Dortmund krenuo i Neven Subotić, ali uprkos tome Majnc sada ima jači tim, jer ostali koji su otišli ili su bili na pozajmici ili nisu mnogo igrali. Novi trener Jern Andersen je svojevremno imao uspeha u Oberhauzenu, ali nije uspeo da ostavi Ofenbah u ligi. Norvežanin je pod velikim pritiskom jer i prelazak na novi stadion čini da navijače ne zanima ništa drugo osim Bundeslige. Objektivno, sa ovakvim timom, tu im je i mesto. Novaljije su vrlo dobre i ne treba zaboraviti da je Bankea i Bungerta trenirao upravo Andersen, dok je Van der Hajden proveren igrač kao i Bogavac. O Albancu Hiki se priča sve najlepše, a Andersen ima na raspologanju i Noveskog, Demirtasa, Rozea, Svensona, iskusnog golmana Vahea, Baljka, Pekovića, Karhana, Gunkela, Sota, Rumana i možda najboljeg napadača u ligi Ekvadorca Felika Borhu. Ali i prošle sezone je Majnc po imenima imao tim za elitu, pa nisu uspeli tako da ostaje da se vidi da li su izvukli pouke. Po svemu, oni bi trebalo da budu favoriti broj jedan jer nijedan tim kao oni nema takvu konkurenciju za mesto u timu. Biće zanimljivi i navijačima iz Srbije i Crne Gore jer četvorica igrača dolaze iz ovih zemalja.

Majnc - transferi

Otišli:
Boakje - Volfsburg, povratak sa pozajmice
Velington - Gremio, povratak sa pozajmice
Markolf - Vupertal
Diakite - Veen
Damir Vrančić - bez kluba
Subotić - Dortmund

Došli
Borha - Olimpiakos
Flesers - M'gladbah
Bungert - Ofenbah
Hika - Olimpijakos
Banče - Metalurg
Heler - Aue
Van der Hejden - Volfsburg

Trener Klop je otišao u Dortmund, zajedno sa njim i najbolje ocenjeni igrač Subotić. Na kormilo je došao Andersen. Sigurno će novi šef u odbrani biti Van der Hajden, pojačanje iz Volfzburga, ali postavlja se pitanje kako će se igrači, a i navijači navići na novog trenera. Borha će predvoditi napad za plasman na pozicije jedan ili dva.

Duizburg

Duizburg po ko zna koji put kreće u operaciju povratak u Bundesligu. I po ko zna koji put su izvršene velike promene pa odnosu na prošlu sezonu. Od glavnih igrača dres ’Zebri’ će ponovo nositi samo kapiten Grlić, golman Štarke, Tararače, Šlike, Vili, Tifert, Kaseres. Trener Rudi Bomer, koji za divno čudo nijednog trenutka nije bio u opasnosti da izgubi posao, našao se na mukama ovog leta jer mora da uklopi pregršt novalija od kojih su neki više, neki manje poznati. Napadači su svi od reda novi i to Vagner, Kuemaha, Salu, Adler, Atem, a u odbrani se dosta očekuje od Brzenske koji je pozajmici iz Dortmunda. Stručnjaci smatraju da sa Grlićem, Tararačeom, Tifertom uz Majkona, Edea i Makiadija imaju možda i najbolji vezni red u ligu i to je veliki adut Bomera. U pripremnom periodu pobedili su Briž i remizirali sa Kelnom. U Kupu su bili efikasni, ali tek sada sledi ono pravo. Iako je tim toliko promenjen, ’Zebre’ su svakako u krugu najozbiljnijih kandidata za ulazak u Prvu ligu, ali neće biti čudno ako tek nešto kasnije uđu u pravu formu. Na njih treba računati, kao i na to da imaju dosta mana zbog nediscipline, kao i sa praktično anarhijom u igri koju forsira Bomer, što rivali često mogu da iskoriste. Predsednik kluba Valter Helmih poseduje puno poverenje u stručni štab i MSV što je jako bitno ima sasvim pristojnu finansijsku situaciju.

Duizburg - transferi

Otišli:
Vrućina - Belupo, povratak sa pozajmice
Blank - kraj karijere
Lami - Arminia Biledeld
Ajgun - Ingolštad
Bok - Rot Vajs Alen, pozajmica
Filipesku - bez kluba
Išiaku - Keln
Šreter - bez kluba
Veber - Larisa
Fernando - bez kluba
Lavrič - Japan
Daun - Alemania Ahen
Fos - kraj karijere
Nikulesku - Omonia
Melders - Esen

Došli:
Krist - Šarlroa, pozajmica
Brzenska - Dortmund, pozajmica
Makiadi - Volfsburg, pozajmica
Boland - Duizburg II
Serž Branko - bez kluba
Tiago - Jang Bojs
Sandro Vagner - Bajern II
Čaftar - Ajntraht Frankfurt
Niki Adler - Nirnberg
Ede - Herta
Kuemaha - Debrecin
Ibrahim Salu - Briž
Atem - Veen

I ove sezone se može očekivati šou ove ekipe i pokretni haos kao i teatar. Uvek se ulazi u elitu, ali uvek i ispada kad je reč o 'Zebrama'. Sada je sistem drugačiji, direktno ulaze samo dve ekipe dok treća igra baraž. Duizburg spada u red neozbiljnih i kontroverznih ekipa pa je sve moguće. Da se ostane u Cvajti neće biti nikakvih problema, ali koji je cilj to se jasno ne zna. Biće interesantno kako će se snaći u napadu jer od petorice golgetera, svi su novi.

Hanza

Hanza iz Roštoka je ponovo u Cvajti posle samo jedne sezone u Bundesligi, gde su završili na 17. poziciji. Svi smatraju da Hanza ovog puta verovatno neće biti među putnicima za elitu i da će teško uraditi nešto više od solidnog plasmana. Razlog je odlazak Štajna, Sebastijana, Agalija, Šapurzadeha, Hengea, Bajnliha (prestao da igra), a pojačanja, osim Danca Retova i donekle, za sada samo talentovanog Šindlera, nisu preterano poznata. Pri tome će prvi golman Vehter početi da brani tek u novembru, a na sve to Hanza ima i velike finansijske probleme, čega je svestan i trener Frank Pagelzdorf koji jednostavno od uprave ne može da dobije pojačanja i sa ovim što ima pokušaće nešto da napravi, ali plasman u Bundesligu čini se nerealnim. Istina, u kadru su igrači kao Langen, Oresteš, Gledson, Ćetković, Ran, Ratgeb, Dorn (najbolji strelac tokom priprema), kapiten Kern, ali izbor je ipak manji nego kod Majnca i Nirnberga na primer. Problem za Hanzu je izuzetno težak raspored na startu (Duizburg, Frajburg, Alemanija, Majnc), što im je možda i prilika da pokažu da neverne tome nisu u pravu. Ako ništa drugo, boriće se muški i pomalo iz inata, jer su uz Kotbus jedini tim u Prvoj i Drugoj ligi koji dolazi iz zaboravljenog bivšeg DDR.

Hanza - transferi

Otišli:
Mark Štajn - Herta
Tim Sebastian - Karlsrue
Šapurzadeh - FSV Frankfurt
Henge - Jena
Ridlevic - Anker Vizmar
Bajnlih - kraj karijere
Agali - Škoda Ksanti

Došli:
Mulongoti - Hanza II
Buške - Hanza II
Šindler - Verder, pozajmica
Lehlajter - Unterhahing
Filinger - HSV
Retov - Brondbi

Odlazak dvojice iz odbrane, Štajna i Sebastiana će se i te kako osetiti jer su bili jedni od najbolje ocenjenih igrača u ekipi. Kapiten Bajnlih je zavšio karijeru. Novo zvučno ime, a možda i jedino je Danac Retov, dok će pomoć pojačanje iz Bremena takođe dobro doći. Prošle sezone u eliti, a ove će nastojati da ne padnu još jedan rang niže.

Nirnberg

Članak završavamo sa najvećim favoritima, a to je Nirnberg. Tim iz Frankena se posle četiri godine u Bundesligi ponovo obreo u Cvajti, gde ne žele da se zadrže duže od jedne sezone. U sezoni 2005-2006. bili su osmi, a zatim šesti uz osvojen Kup. U prošlom šampionatu niko ih nije video u borbi za opstanak, ali ispali su, čini se i usled nedostatka sreće, jer objektivno su bili kvalitetniji od nekih timova koji su ostali u eliti. Odlazak trenera Hansa Majera i dolazak Tomasa Fon Hesena nije zaustavio potonuće, a za divno čudo su bili vrlo solidni u Kupu UEFA, gde su prošli grupu pre nego što su nesrećno ispali od Benfike. Ali, to je prošlost i popularni tim bez glavnih aduta iz prošle sezone Misimovića, Kolera, Galašeka, Saenka, kreće u drugoligašku avanturu. Navijači su kupili 19.000 pretplatnih karata i optimisti su, a imaju objektivno najbolji kadar u ligi uz Majnc. Fon Hesen se uzda u odbranu koja u pripremama odolela Steaui i Hetafeu, a to nije čudno kad se zna da su u njoj Volf, Pinola, Rajnhard i povratnik golman Šefer, koji su bili članovi tima i u vreme najvećih uspeha. Kluge, Mnari, Vitek, Mintal, Gigaks, Haristeas, Engelhard, Ajgler upotpunjuju odličan tim koji će, međutim, morati da se nosi i sa psihološkim pritiskom, pošto će svi kidisati kada igraju protiv njih jer su najveći favoriti. Fon Hesen u trenerskoj karijeri nije imao senzacionalne uspehe i sada ima priliku za to, ali isto tako, ako ne krene dobro, s obzirom na tenzije oko Nirnberga, biće među prvima koji će dobiti otkaz.

Nirnberg - transferi

Otišli:
Misimović - Volfsburg
Niki Adler - Duizburg
Blažek - Sparta Prag
Jan Koler - Krila Sovjetov
Bjučemp - Alborg
Galašek - bez kluba
Jan Kristiansen - Brondbi
Lars Jakobsen - bez kluba
Glauber - bez kluba

Došli:
Gonkalveš - Harts Edinburg
Biler - Herta
Pagenburg - povratak sa pozajmice
Gigaks - Mec
Perhtold - Štutgart II
Breška - Žilina
Ajgler - Arminia Bilefeld
Juri Jud - Grojter Firt
Rafael Šefer - Štutgart
Masmanidis - Arminia Bilefeld
Kamermajer - Nirnberg II

Možda i kandidat broj jedan za povratak u elitu. Grk Masmanidis će preuzeti rolu vođe koju je prošle sezone imao Bosanac Misimović koji je napustio klub, dok će za golove biti zadužen efikasni Ajgler koji je došao iz Bilefelda. Povratnik u klub je i golman Šefer koji je imao lošu epizodu u Štutgartu. Svakako najzvučnije ime od novopridošlih je Švajcarac Gigaks. Kadar je i dalje dobar, možda je najveća slabost kluba upravo na kormilu - trener Tomas Fon Hesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: