Sada je jasno, Jokić je bolji od Porzingisa

Kristaps Porzingis bio je drugi najbolji ruki 2016. godine, a Nikola Jokić treći.

Izvor: B92

Subota, 11.02.2017.

20:00

Sada je jasno, Jokić je bolji od Porzingisa
Getty images

Mnogo je bilo polemike prethodnih meseci oko srpskog i letonskog bisera, ali je bivši igrač Mega Leksa otklonio sve dileme u direktnom duelu.

Trener Niksa Džef Hornasek izbegavao je u većem delu sezone da stavlja Porzingisa na poziciju centra, što je donekle i razumljivo.

Letonac sa 21 godinom još uvek nije dovoljno ojačao da bi mogao da se nosi sa snažnim peticama NBA lige kao što su Dvajt Hauard ili Deandre Džordan.

U petak uveče Hornasek je pomislio da bi Porzingis mogao da se nosi sa Nikolom Jokićem jer su Srbin i Letonac slični igrači. Ispostavilo se da je to za Nikse i njihovu mladu zvezdu u usponu bio katastrofalan potez jer je momak iz Sombora potpuno razbio svog direktnog rivala.

"Uopšte nisam uživao u košarci večeras. Svakiput kada izađete na teren trebalo bi da uživate, a ja to nisam osetio večeras", rekao je Porzingis posle meča.

Jokić je u teatru košarke na Menhetnu odigrao meč dosadašnjeg toka karijere sa 40 poena, 9 skokova i 5 asistencija. Samo četiri od tih 40 poena su bili sa linije slobodnih bacanja, pa je jasno koliko je Jokić bio dominantan.

Postizao je poene na sve moguće načine i konstantno je izluđivao odbranu Niksa, pa i Porzingisa.

"Porzingis bi trebalo da je brži od Jokića. Trebalo bi da može da ga nadigra. Možda ga nadjača ponekad, ali su i njegovi (Jokićevi) šutevi bili otvoreni. Ako mislite da je to dobra odbrana na šutu, onda bi trebalo da ponovo razmislimo o nekim stvarima", rekao je Hornasek koji je bio vidno nezadovoljan odbranom Porzingisa. Nije Letonac imao toliko slabo veče u napadu, ubacio je 17 poena uz 7-14 iz igre, ali nije imao nikakvo rešenje za Jokića.

"Ima mekanu ruku oko obruča i brz je. Svaki put sam želeo da ga blokiram, ali sam za pola sekunde zakasnio. A on je te šuteve ubacio preko mene. Ali, odigrao je neverovanu utakmicu. Neverovatnu", kaže iskreno Porzingis.

Podsećamo da je Jokić 2014. izabran u drugoj rundi drafta, a Porzingis je godinu dana kasnije bio četvrti pik.

Niksi se muče ove sezone, imaju 22-33 i daleko su od plej-ofa. Sa druge strane, Jokić vuče Nagetse ka plej-ofu i to na zapadu gde je konkurencija mnogo veća.

"Pokušao sam sa Porzingisom na petici, pokušao sam da ga sačuvam problema sa faulovima koje ima na četvorci. Možda ćemo morati da zaigramo zonu", dodao je Hornasek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: