Kokoškov u stručnom štabu Finiksa

Izvor: B92, zvanièni sajt

Subota, 21.06.2008.

21:51

Default images

Srpski košarkaški trener Igor Kokoškov biće pomoćnik Terija Portera u Finiks Sansima. Porteru će u radu pomagati i Alvin Džentri, Bil Kartrajt i Den Majerli. Kokoškov je bio prvi Evropljanin asistent u nekom NBA klubu, kada je 2000. došao u LA Kliperse, a pet sezona radio je za Detroit Pistonse, sa kojima je osvojio titulu 2004. godine. U prehodne dve sezone Porter je takođe radio u Pistonsima, gde se i upoznao sa našim trenerom.

Kokoškov je bio i član stručnog štaba reprezentacije Srbije i Crne Gore na Olimpijskim igrama 2004. godine i Evropskom prvenstvu 2005.

"Igor će nam doneti bogato iskustvo iz NBA lige, ali i na međunarodnom nivou", navodi se na sajtu Sansa.

"Oduševljeni smo što smo uspeli da sastavimo izuzetno bistar i svestran stručni štab", rekao je generalni mendažer Feniksa Stiv Ker.

Želeo sam da se okružim iskusnim trenerima, koji poznaju košarku", rekao je Porter.

Alvin Džentri je već radio kao asistent u Finiksu, gde je za 4 sezone imao skor od preko 70 posto pobeda. Pre toga bio je prvi trener Majamija (1995), Detroita (1997-2000) i Los Anđeles Klipersa (2000-03). Bavi se trenerskim poslom već 29 godina, od toga 20 u NBA.

Bil Kartrajt je osvojio pet šampionskih prstenova kao igrač i trener Čikago Bulsa. On je 15 godina igrao u NBA, 10 godina proveo kao asistent, a u tri sezone sakupio je 151 utakmicu kao glavni trener Bulsa. U prethodne četiri sezone radio je kao asistent u Nju Džersiju.

Den Majerli nikada nije bio trener, ali je igračka zvezda Finiksa. On je u klubu proveo prvih sedam sezona (1988-1995), i vratio se posle šest godina da tu završi karijeru. U međuvremenu je proveo jednu godinu u Klivlendu i pet u Majamiju, gde je jednu sezonu igrao zajedno sa Porterom. Bio je član najuspešnije generacije Sansa, koja je 1993. izgubila finale od Bulsa, tri puta igrao na All Star utakmicama, uključujući i meč 1995, kada je izabran iako nije bio starter za Sanse te sezone. Majerli je najbolji trojkaš u istoriji kluba (800), a poslednje četiri godine proveo je kao TV komentator na utakmicama Finiksa.

Finiks je ove sezone ispao u prvom kolu plej ofa, ali važi za jednu od najkonstantnijih franšiza u istoriji, a po proseku pobeda (55,8 posto: 1814-1434) nalazi se na četvrtom mestu. U poslednjih 20 sezona stigli su do plej ofa 18 puta, šest puta bili prvaci divizije, a dva puta najbolji u Zapadnoj konferenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: