Ćaćić za B92.net o Novakovoj ideji: To je dosta teško

Srpski teniser Nikola Ćaćić na nedavno završenom Dejvis kupu debitovao je za reprezentaciju i ostavio jako dobar utisak.

Izvor: Milan Tomiæ

Petak, 24.12.2021.

09:00

Ćaćić za B92.net o Novakovoj ideji: To je dosta teško
Foto: Profimedia

Najbolji naš 'dublaš' odigrao je tri meča, osvario dve pobede, jednu u paru sa Filipom Krajinovićem protiv Austrije, a drugu zajedno sa Novakom Đokovićem u meču sa Kazahstanom.

Ćaćić je za nacionalni tim već igrao na ATP kupu, a u razgovoru za B92.net objasnio je u čemu se ogleda razlika između igranja za Srbiju i igranja "za sebe".

"Postoji definitivno razlika. Mnogo je lakše kad igraš za sebe. Mnogo je veća odgovornost kad igraš za Srbiju, za tim. Što se tiče Dejvis kupa, da, debitovao sam. Drugačije je od ATP kupa, zbog toga što na ATP kupu imaju pravo igrači bolje rangirani da igraju, a u Dejvis kupu selektor odlučuje ko će da igra. To je jedina razlika, ostalo je faktički slično. Igraš za reprezentaciju, timski je, svi smo zajedno. U Dejvis kupu sam odigrao svoj prvi meč sa Filipom, dosta mi je olakšalo što smo igrali na 2-0. Malo sam bio rasterećniji, nije bilo kao na ATP kupu, kada je bilo 1-1 protiv Nemačke. Igrali smo protiv Zvereva i Štrufa, dva vrhunska igrača. To mi je dosta olakšalo za sledeći meč što sam igrao sa Novakom protiv Nemaca. Nažalost, opet smo izgubili. Sreća nas je pogledala što smo ušli u četvrtfinale. Tu sam dobro odigrao protiv Kazahstana i tu sam se, mislim, dobro pokazao", rekao je Ćaćić za B92.net.

U dublu sa Đokovićem, doživeo je poraz od Nemaca u grupi, a onda ostvario trijumf nad Kazahstanom u četvrtfinalu Dejvis kupa.

"Moram da kažem da igrači kada igraju osećaju pritisak kada igraju sa njim. Dosta gledaju njega i njegove reakcije. Pokušavam da se usredsredim na sebe i da radim ono što najbolje znam. Sa druge strane, meni je bila želja da odigram baš s njim, iako on nije dublaš, retko kad igra dublove. Sigurno bi bilo mnogo bolje da smo odigrali koji meč više, što se tiče tih dublova, na nekim turnirima, manje bitnim. Naravno, ako se bude ukazala mogućnost sa njegove strane, naravno i sa moje, ja sam uvek tu, rado bih igrao. Sigurno bi nam dosta pomoglo."
Foto: Profimedia
Ćaćić je specijalista za dubl i sigurno je da u nekim segmentima može da pomogne Novaku.

"Što se tiče dubla, ima nekih stvari koje on praktično u životu nije radio. To su neke pozicije na terenu, lopte koje se ne koriste u singlu, riterni koji se igraju preko igrača, lobovi. Ja pokušavam da koliko-toliko uskladim njegovu igru sa mojom i da budemo kompaktni za meč. Naravno, koliko mogu ja mu kažem neka svoja mišljenja. Ali naravno da je on taj koji vodi."

Pre odlučujućeg dubl meča u polufinalu sa Hrvatskom, pojavila se informacija da će umesto Ćaćića, na terenu sa Đokovićem, protiv Mektića i Pavića, biti Filip Krajinović.

To je bilo iznenađenje, koje na kraju nije prošlo, a Ćaćić objašnjava ko i kako donosi odluke u našoj DK reprezentaciji.

"Ceo tim razgovara pre svakog meča, a konačnu odluku donosi selektor. Bio sam spreman da igram, odigrao sam tri meča pre toga... Viktor se odlučio na tu igru da protiv Mektića i Pavića igraju dva singl igrača. Videli su taj meč kroz ritern, da se pritisne. Meni je najslabija tačka ritern. Mogla je da bude dobra odluka da smo pobedili, ali nismo i idemo dalje."

Novak Đoković je nakon ispadanja od Hrvatske rekao da je za novu titulu u Dejvis kupu potreban stalan, uigran dubl, baš kakav imaju Hrvati, u vidu Pavića i Mektića.

"Kad Novak kaže ’stalan dubl’ on misli na nešto kao što su Mektić i Pavić, uigran dubl, koji igra tokom čitave godine. To je dosta teško, nema mnogo takvih slučajeva. Tu su Francuzi Erber-Mau, Australijanci, koji generalno imaju mnogo dublaša. Tamo se to praktikuje, servis-volej itd. Kada je to rekao mislio je na to da sa nekim iz Srbije pokušam da igram na nekom nivou. Takve su okolnosti da niko sem mene ne igra dubl. Sada su došli braća Sabanov, oni zajedno igraju. Njihov renking ne dozvoljava da igramo jače turnire. Videćemo u budućnosti ako se bude neko pojavio..."
foto: Marko Djokovic/Starsportphoto
Na ATP kupu će igrati Matej Sabanov, 96. igrač sveta u dublu. Da li postoji mogućnost da Ćaćić sa njim ostvari saradnju na duže staze?

"Postoji, ali taj renking nas malo sputava. Ja sam 30. i neki, on 90. Jednostavno ne možemo da igramo turnire. Kao što ja ne mogu da se oslonim na njega, jer je on 90, tako i ja tražim nekog ko je 20, da bih ušao na Masters. Sa njim ne bih mogao da upadnem na turnir 250 ili 500. Tražim nekog na duže staze, kao što sam našao Tomislava Brkića, sa kojim sam igrao čitave ove godine. Igraćemo i sledeće, pa ćemo da vidimo kako će ići."

Srbija će na ATP kupu u Sidneju igrati u grupi sa Španijom, Norveškom i Čileom.

"Verujem u Ducija i Filipa. Zavisi da li će ići Novak. Nemam informaciju da li Nole ide. Ako ide, šanse su nam mnogo veće. I bez njega, mislim da imamo vrlo dobre šanse da prođemo grupu. Grupa je ’okej’, igramo prva dva meča sa Norveškom i Čileom, nije odmah Španija. I tu može dosta da odluči dubl. Na ATP kupu ima više iznenađenja nego na Dejvis kupu."

Ćaćićev dubl partner je Tomislav Brkić, sa kojim je u prethodnoj sezoni stigao do titule u Buenos Ajresu, a uz to igrao i još tri finala.

"Ove godine smo na drugom zajedničkom turniru osvojili titulu, Buenos Ajres. Do tada sam imao tri finala i tri titule. Nakon toga sam mu rekao da ne gubim finala i onda sam tri zaredom izgubio. Poslednje finale je bilo bolno pošto smo imali tri meč lopte, bili smo bolji nego u ova dva prethodna finala, koja smo zasluženo izgubili. To je taj skor, zadovoljan sam."

Na kraju razgovora za B92.net, Ćaćić je otkrio i ciljeve za narednu, 2022. godinu.

"Cilj je da uđem u 20. To ću pokušati sa Tomislavom, koji je nešto slabije rangiran od mene. To će se izravnati tokom godine ako nastavimo da igramo zajedno. Cilj je da uđemo u 20, da bismo mogli da igramo Masterse zajedno. Ove godine nismo odigrali nijedan, to je bio veliki hendikep za nas. A završili smo godinu kao 14. tim sveta, što je dobar bilans u odnosu na to da nismo odigrali niti jedan Masters. To je neki cilj, da pokušamo da igramo stalno na Mastersima", zaključio je Ćaćić.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: