Dokmanac: "Srpsko rvanje ima svetlu budućnost"

Srpski reprezentativac Davor Štefanek osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u rvanju grčko-rimskim stilom, koje je od 2. do 6. aprila održano u finskom gradu Tampere. Selekcija Srbije nastavila je tako kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima i dala novi doprinos najtrofejnijem olimpijskom sportu u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2008.

14:51

Default images

Štefanek (do 60kg) je do medalje došao na teži način, kroz repasaž. U četvrtfinalu je naišao na višestrukog olimpijskog, svetskog i evropskog šampiona, Bugarina Nazarjana i izgubio, da bi zatim dobio dva duela u repasažu i zauzeo mesto na pobedničkom postolju.

Medalja iz Tamperea je čak 81. za Srbiju sa svih evropskih i svetskih prvenstava (prvu osvojio Milorad Arsić na Svetskom prvenstvu 1954. godine) i treća uzastopna sa velikih takmičenja u nizu koji je prošle godine započela još jedna nada srpskog rvanja Kristijan Fris.

O najnovijem uspehu selekcije Srbije za B92 govori selektor Milorad Dokmanac.

"Nova medalja je veliki uspeh. Nastavljamo kontinuitet osvajanja medalja, pošto je ovo treće prvenstvo u nizu sa kojeg se vraćamo sa medaljom. To je dodatni znak da se srpsko rvanje vraća tamo gde je nekada bilo. To je podstrek, kako za Davora, tako i za celu našu organizaciju i najava mogućnosti da ćemo u Pekingu imati, nadam se, dva ozbiljna kandidata za medalju", kaže Dokmanac.

Plasman na Olimpijske igre u Pekingu već je obezbedio Kristijan Fris, pošto je osvojio medalje na prošlogodišnjem šampionatu Evrope u Sofiji, odnosno Svetskom prvenstvu u Bakuu (obe bronzane).
Štefanek protiv Rusa Abdulina (Foto: fila-wrestling.com)
Ipak, Štefaneku je u Finskoj, kao i prošle godine u Azerbejdžanu, za jedno mesto izmakla olimpijska norma. Dokmanac je, međutim, uveren da će se Štefanek pridružiti Frisu.

Prvu sledeću priliku imaće 9. maja u Rimu, a zatim i dve nedelje kasnije u Novom Sadu.

"Po onome što je pokazao Štefanek mora da uzme normu. Nažalost, finale mu je bilo na dohvat ruke. Izgubio je od Bugarina Nazarjana, dvostrukog olimpijskog, trostrukog svetskog i šestostrukog evropskog šampiona, sa 2:1 u rundama. U jednoj rundi je imao vođstvo od 4:0, ali je na kraju izgubio sa 5:4. Da je to dobio, mislim da bi sada bio i prvak Evrope".

Ostali reprezentativci Srbije u Finskoj, Dejan Franjković, Radomir Petković i Aleksandar Maksimović nisu mogli dalje od osmine finala. Ipak, selektor Dokmanac je uveren da na raspolaganju ima jednu od najtalentovanijih generacija, čiji vrhunac očekuje u Londonu, 2012.

"Ovo je mlada i perspektivna generacija za London 2012. godine i mislim da smo na dobrom putu da vratimo rvanje tamo gde je i nekada bilo", zaključuje Dokmanac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: