Većina zaposlenih ne zna za koga da glasa

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2003.

00:56

Default images

Približno 60 odsto zaposlenih u Srbiji, mesec dana pred vanredne parlamentarne izbore, nije imalo jasan stav da li će i za koga glasati, pokazuje istraživanje UGS \"Nezavisnost\", obavljeno na uzorku od 1.222 zaposlena građanina u 50 opština u Srbiji. Srećko Mihailović, jedan od autora istraživanja, na jučerašnjem predstavljanju istraživanja ukazao je da je 40 odsto ispitanika opredeljeno, dok 60 odsto građana nema jasan stav da li će izaći na izbore niti za koga će glasati.
- Građani bi hteli da se odmaknu od politike, ali ne nalaze način da joj umaknu. Shvataju da je politika nužnost, a istovremeno nalaze hiljadu razloga zbog kojih treba držati distancu prema politici. U okruženju kakvo je danas u Srbiji, sindikati se veoma loše snalaze, jer su neopredeljeni, apatični i zbunjeni, a upravo, kako pokazuje i ovo istraživanje, postoji prostor da se sindikalne centrale, ipak, opredele za jednu stranku - objasnio je Mihailović.

Potpredsednik \"Nezavisnost\" i učesnik u istraživanju Zoran Stojiljković je naglasio da je članstvo tog sindikata jasnije diferencirano, za razliku od članstva Samostalnog sindikata, što je i razlog njihovog neopredeljivanja za neku opciju na predstojećim parlamentarnim izborima.

 Izbori će pokazati koliko ne može biti uspešna pozicija ekskluzivnog vezivanja za jednu stranku, kakvu ima Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata. Pozicija \"Nezavisnosti\" je prilično povoljna i još je u toku traganje za političkim partnerom koji bi ostvario ciljeve za koje je naš sindikat zainteresovan. Sindikatu je potrebna produžena ruka u parlamentu, a situacija u kojoj se nalazi UGS \"Nezavisnost\" je neka vrsta predbračnog ugovora, odnosno testa - kazao je Stojiljković.
Objašnjavajući razloge \"lutanja\" sindikata, predsednik UGS \"Nezavisnost\" Branislav Čanak rekao je da su ovo prvi izbori \"za\" i da se, i za sindikate i za okruženje, otvorio prostor sa mnogo nedoumica zbog nepostojanja institucija sistema i institucija vrednosti.

Od ukupno anketiranih zaposlenih, 41 odsto pripada nekom od sindikata. U poređenju sa prošlogodišnjim istraživanjem, evidentno je da je među zaposlenima opao broj sindikalno organizovanih. Od ukupnog broja ispitanika koji su članovi nekog od sindikata, 56 odsto je u SSS Srbije, 32 odsto u UGS \"Nezavisnost\", pet odsto u ASNS, dok je sedam odsto u ostalim sindikatima.
Gotovo tri petine zaposlenih podržava ideju o potpisivanju dogovora svih sindikata o međusobnoj saradnji, a tome se protivi svega četiri odsto ispitanika.

Od 40 odsto opredeljenih ispitanika, devet odsto bi svoje poverenje dalo Demokratskoj stranci, osam Srpskoj radikalnoj stranci, sedam odsto bi glasalo za G17Plus i Demokratsku stranku Srbije, dok bi tri odsto glasalo za Socijalističku partiju Srbije, Srpski pokret obnove... S druge strane, istraživanje pokazuje da bi poverenje za rešavanje deset konkretnih predloženih društvenih problema 20 odsto ispitanika svoj glas dalo G17 Plus, po 18 odsto bi se opredelilo za DS i DSS, dok je na četvrtom mestu SRS sa podrškom 10 odsto građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: