Foto: depositphotos/ Dudlajzov
Foto: depositphotos/ Dudlajzov

Vraćena teritorija: Peticije nisu ništa donele, a šta to znači za turiste?

Podeli

Koliko bi bilo neobično da dok šetate kroz Švajcarsku, obalom jezera Lugano, naletite na Italiju?

Zapravo, uopšte ne i bilo neobično, jer je Švajcarska odlučila da vrati deo svoje teritorije.

Grad Kampioni d’Italija se nalazi na samoj obali jezera, a u njemu živi oko 2.000 ljudi koji su od 1860. godine zapravo živeli u italijanskoj enklavi na švajcarskoj teritoriji. Iako je formalno pripadao Italiji, grad je u potunosti funkcionisao kao ostatak Švajcarske konfederacije.

To bi trebalo da se promeni sada, kada je iz Rima upućen zvaničan zahtev Briselu za vraćanje Kampione D’Italija Italiji i teritoriji EU. Zahtev je odobren, a zvanična primena je počela početkom 2020. godine.

Stanovnicima koji su do sada koristili švajcarsku valutu, licence, usluge, zakone ova razmena teritorije će biti velika promena. Kada se radi o turistima, promena neće biti prevelika, samo to da je sada potrebno imati obe valute kod sebe, i franke i evre, piše "Lonely planet", kao i to da svakako provere da li je za zemlju iz koje dolaze potrebna viza.

Cela oblast oko Lugana je privlačna za turiste, a "novi" italijanski gradić pripada oblasti Komo, a koju god od ove dve oblasti da odlučite da istražite, obiđite ih i uživajte u malim mestima punim kulture, istorije ili zabave.

strana 1 od 18008 idi na stranu