Izvor: index.hr

Nemačka je zemlja sa bogatom istorijom, prelepom prirodom i zanimljivom arhitekturom. Stoga ne čudi što je popularna destinacija među putnicima iz regiona.

Naši turisti uglavnom posećuju poznate turističke centre Nemačke - Minhen, Frankfurt i Berlin. Međutim, ako tražite inspiraciju za novo putovanje, ovo su zanimljivosti o četiri nemačka grada koji su sve popularniji među turistima. Evo zašto biste želeli da ih posetite.

Bremen - živopisni grad na severozapadu

Ako krenete u pravcu severozapadne Nemačke, živopisni srednjovekovni grad koji svi preporučuju je Bremen, koji kombinuje istoriju, kulturu i moderan način života. Njegova istorija datira još od 8. veka, i zajedno sa Bremerhafenom čini najmanju saveznu državu u Nemačkoj.

Stari grad Bremen je takođe na Uneskovoj listi svetske baštine, a zbog svoje arhitekture nazivaju ga i severnim Rimom. Glavni trg Marktplac je mesto gde se održavaju mnoge manifestacije i festivali, a tu je i devet metara visoka statua viteza Rolanda - simbola slobode i nezavisnosti grada, kao i gradska većnica (Rathaus). Nedaleko je jedna od najpopularnijih atrakcija u Bremenu, statua bremenskih muzičara. Reč je o statui magarca, psa, mačke i petla, inspirisanoj čuvenom bajkom braće Grim.

Ako volite da šetate, možda će vam se dopasti i Burgerpark, najveći park u Bremenu, a možete i da prošetate šetalištem Šlahte na obalama reke Vezer. Naći će se i oni koji vole da vide grad biciklom, jer je Bremen poznat kao jedan od 10 najboljih evropskih gradova po broju bicikala, što ga svrstava među najzelenije gradove u Nemačkoj.

Za one koji vole suvenire i ručno rađene predmete, Bottcherstrasse je obavezna, gde možete pronaći brojne suvenirnice i prodavnice u kojima se prodaju lokalna kafa, čaj, čokolade i nakit. Bremen je poznat upravo po svojim trgovačkim udruženjima, pa se tu svakako mogu naći unikatni pokloni i suveniri koje možete poneti sa sobom kao uspomenu na ovaj divni nemački grad.

Drezden - grad muzike i kulture

Drezden se nalazi u istočnoj Nemačkoj, u dolini reke Labe, i najveći je grad u saveznoj državi Saksoniji. Zbog svog kulturnog i istorijskog nasleđa, dobio je nadimak Firenca na Elbi i postao je popularna nemačka turistička destinacija.

Grad je teško oštećen u 2. svetskom ratu, ali je staro jezgro obnovljeno i vraćeno skoro u prvobitno stanje. Krasi ga rokoko i barokna arhitektura, a neki od najpoznatijih simbola grada su barokna palata Cvinger, opera Semperoper i crkva Gospe.

Drezden je takođe poznat po svojoj muzici. Orkestar Staatskapelle, Drezdenska filharmonija i dečiji hor Drezdner Krojchor oduševljavaju brojnu domaću i inostranu publiku, a u Drezdenu možete pronaći bogat kulturni program tokom cele godine. Posebno je popularan u proleće i leto, kada se ljudi okupljaju na događajima na otvorenom duž reke Elbe, a mnogima je i omiljena zimska destinacija jer je dom najstarije nemačke božićne pijace.

Potsdam - grad filma nedaleko od Berlina

Potsdam se nalazi na oko 20 kilometara od Berlina, čiji parkovi i palate takođe imaju status svetske baštine Uneska. Pruski kraljevi su ga učinili jednim od najluksuznijih kraljevskih gradova u Evropi, a pet stotina hektara parkova i 150 zgrada ima status UNESCO-ve baštine.

Najpoznatiji među njima su dvorci Sansusi, Novi dvor i palata Cecilienhof, gde je krajem Drugog svetskog rata održana Potsdamska konferencija na kojoj se odlučivala o sudbini posleratne Evrope. U starom centru grada nalazi se Nojer Markt, jedan od najbolje očuvanih baroknih trgova u Evropi. Osim toga, ovaj grad je bio žarište tokom Hladnog rata, pa privlači brojne turiste koji se zanimaju za noviju istoriju i politiku.

Potsdam je poznat i po kinematografiji, zbog čega je 2019. godine proglašen Uneskovim kreativnim gradom filma, a tu se nalazi i Babelsberg, najstariji filmski studio na svetu. Najbolji način da istražite sve znamenitosti Potsdama je biciklom, a svakako možete ići na vožnju čamcem po reci Havel i videti grad iz malo drugačije perspektive.

Regensburg - srednjovekovni grad sa mnogo barova

Destinacija koju vredi posetiti je Regenzburg, grad u Donjoj Bavarskoj, koji se nalazi na ušću reke Dunav u Regen. Ovaj grad ima istoriju dugu dve hiljade godina, a poznat je i kao jedan od najbolje očuvanih i najlepših nemačkih srednjovekovnih gradova.

Njegovo istorijsko jezgro prepuno je starih kula i palata, sa čak 984 zgrade na Uneskovoj listi svetske baštine. Neke od atrakcija koje najviše privlače turiste su Kameni most sa kojeg se pruža jedinstven pogled na grad, katedrala Svetog Petra, trg Krautermarkt i istorijska apoteka Adler.

Ali oni koji vole zabavu takođe će dobiti svoj put. Naime, u starom gradu Regensburga postoje brojni barovi i pabovi. Štaviše, Regensburg je poznat kao grad sa najvećom koncentracijom barova u Nemačkoj. Stoga, ako želite da doživite mešavinu kulture, istorije i zabave, Regensburg bi mogao biti idealna sledeća destinacija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.