Ovo su najlepši muzeji na svetu

Obilazak jednog grada nije potpun bez posete nekom od muzeja, a mnogi savršeno turističko poslepodne zamišljaju upravo među slikama i skulpturama ili u kupovini suvenira u muzejskoj radnji.

Izvor: B92

Subota, 04.05.2013.

11:42

Default images

Pogledajte koji su muzeji najlepši na svijetu, prema izboru poznatog turističkog vodiča "Budget Travel" i koja remek-dela u njima svakako morate pogledati.

Metropolitan muzej - Njujork

Kolekcija umetnosti ovog muzeja oduševljava posetioce još od 1870-ih. Provedete li u njemu dan, nedelju ili ceo mesec, sigurno nećete videti baš sve što se tamo nalazi. Od praistorije do sadašnjosti, u njemu možete pronaći neka od remek-dela svetske umjetnosti, bez obzira na to da li preferirate klasičnu umetnost antičke Grčke i Rima ili moderne umetnike čija se dela šesto opisuju i rečima – "pa ovo može nacrtati i moje petogodišnje dete".

Luvr - Pariz

Srednjovekovna tvrđava, raskošna palata i od 1793. muzej – Luvr je možda građevina sa najdužom istorijom u kojoj se smestila neka umetnička zbirka. A kakva je tek zbirka u pitanju – verojatno najpoznatija na svetu ako se uzmu u obzir dela na prvi pogled prepoznatljiva prosečnom posetiocu. U idealnim uslovima za obilazak Luvra potrebni su vam dan ili dva ali ako želite više vremena da provedete u Parizu umesto u njegovim muzejima, izaberite 90-minutnu vođenu turu koja će vam otkriti remek-dela iz svih istorijskih faza. Nikako ne propustite Afroditu, poznatu i kao Venera Miloska, Leonardovu Monu Lisu i skulpturu Nike sa Samotrake.

Muzej Prado u Madridu

Španski nacionalni muzej u Madridu dom je španskih majstora, ali i bogate zbirke holandskih i italijanskih umetnika. Iako je na kraju 18. veka izvorno zamišljen kao prirodnjački muzej, Prado je 1819. postao kraljevski muzej slika i skulptura. Uz zavidnu zbirku španskih i holandskih slikara, u Pradu ne smete propustiti dela Franciska de Goje i Dijega Velaskeza, koji je pomogao da se u Madrid donesu značajna dela italijanskih majstora kao što je Tician.


Rijksmuseum u Amsterdamu

Mnogim obožavateljima umetnosti bez premca su lepota i snaga holandskih majstora. Amsterdamski Rijksmuseum, u kojem su najznačajniji eksponati upravo oni iz zlatnog doba Holandije, njihova dela stavlja u središte novouređenog prostora u koji su poslednjih deset godina uložene stotine miliona evra.

Ermitaž

Šta bi bilo da je Katarina Velika osnovala muzej kako bi se proširio celom kraljevskom palatom i postao najveća zbirka slika na svetu? Rezultat bi bio vrlo nalik Ermitažu, najvećem i najpoznatijem ruskom muzeju smeštenom u prestonici severa – Sankt Peterburgu. Nađete li se u tom gradu, Ermitaž je jedno od mesta koja svakako morate posetiti jer čuva vredne primerke iz antike, italijanske renesanse, impresionizma i moderne.

Vatikanski muzeji

Naravno, svaki od muzeja spomenutih na ovom spisku ima neverojatnu zbirku umetnina i jedinstvena remek-dela. Ali Vatikanski muzeji su jedinstveni već po samim građevinama, počevši od stropa koji je oslikao Mikelanđelo. Iako možete zaboraviti na fotoaparat, jer je slikanje zabranjeno, bilo bi dobro poneti dvogled da bi se dobro proučio strop Sikstinske kapele. Oduševljenje će svakako izazvati i soba posvećena Rafaelu. Ako poželite da izbegnete gužve, posetu muzejima možete organizovati i petkom uveče.

Britanski muzej u Londonu

Ovaj muzej je svoje prve posetioce primio još 1759. u zgradi u kojoj se i danas nalazi. Ali uprkos njegovoj izuzetnosti, mnogi posetioci primjećuju da je muzej ustvari podsetnik na britansku dominaciju nad njenim kolonijalnim carstvom, zbog čije su veličine Britanci ponosno tvrdili da iznad njihovog carstva sunce ne zalazi. Među glavnim atrakcijama muzeja su kamena rozeta s Partenona i mumificirani ostaci egipatske kraljice Kleopatre.

Art Institut u Čikagu

Ovaj muzej čuva najveću umetničku zbirku u Americi nakon njujorškog Metropolitana. Posebno je poznat po delima 19. i 20. veka, među kojima se ističu francuski impresionisti i američki modernisti. Uz Van Gogovu "Sobu u Arlesu", tu je i poznato 'Nedeljno poslepodne na ostrvu La Grande Jatte" i jedna od najpoznatijih američkih slika - "Nighthawks" Edvarda Hopera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: