Čudo prirode u Čileu: Mermerna katedrala na jezeru VIDEO

Nije ni čudo što se mermerna katedrala, koju su talasi jezera General Karera na jugu Čilea klesali tokom 6.000 godina, smatra jednom od najlepših na svetu.

Izvor: B92, National Geographic

Četvrtak, 09.04.2020.

11:09

Čudo prirode u Čileu: Mermerna katedrala na jezeru VIDEO
Foto: Depositphoto/ naticastillog

Mermerna katedrala, kako još i zovu ove pećine, deo je poluostrva koje je u potpunosti sačinjeno od mermera, a koje je okruženo glečerskim jezerom General Karera koje se nalazi na granici Čilea i Argentine.

Azurna boja vode ogleda se na gustim šarama, a to kako će se prikazati oku posmatrača zavisi od vodostaja, ali i od godišnjeg doba, te je možda i najveća lepota ovih pećina baš u tome što u zavisnosti od vremena ovaj dragulj prirode stalno izgleda drugačije.
U rano proleće plitke vode su gotovo tirkizne boje, a njihov odsjaj puni pećine kristalnim sjajem u kojem se ocrtavaju veličanstvene šare mermera. Na leto, kada je vodostaj visok, tamnoplava voda pećinama daje potpuno nadrealni izgled.

Nivo vode u jezeru zavisi od topljenja i zamrzavanja okolnih glečera.
Do ovih čudesnih pećina možete stići isključivo brodom, ali pre toga vas očekuje dug i iscrpljujući put prvo do najbližeg grada Koihaikea, koji je udaljen oko 230 km od jezera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: