Najopasnije ostrvo na svetu sa kojeg se švercuje otrovno "blago"

Kvemada Grande ili Ostrvo zmija je jedno od najopasnijih mesta na svetu, a nalazi se nadomak Sao Paula.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2019.

15:16

Najopasnije ostrvo na svetu sa kojeg se švercuje otrovno
foto: depositphotos.com

Zlatna zmija glavna je otrovnica na ovom ostrvu, a iako je dugačka tek stotinjak centimetara, njen ugriz može izazvati otkazivanje bubrega, nekrozu mišićnog tkiva, krvarenje creva, pa na kraju i smrt. Štaviše, za ovaj otrov kažu da je u stanju da otopi ljudsko tkivo.

Na ostrvu veličine 430 kvadratnih metara živi i do četiri hiljade ovih zmija, a s obzirom na to da je ono nenaseljeno sve od 1920. godine, zmije se hrane pticama. Toliko su se prilagodile da su naučile da puze po drveću kako bi se prikrale pticama koje slete u krošnje drveća.

Brazilska vlada kažnjava sve ekspedicije na Ostrvo zmija, a lovokradice koji ih prodaju na crnom tržištu za nekoliko hiljada dolara po komadu trenutno su najveći problem. Ostrvu smeju prići samo naučnici i brazilska mornarica.

Medicinski stručnjaci veruju da se otrov zlatne zmije može iskoristiti u farmaceutske svrhe kao pomoć pri lečenju bolesti srca, krvnih ugrušaka ili čak kao lek protiv raka.

Prema legendi, na ostrvu se još nalazi blago britanskog istraživača iz 16. veka. Ser Tomas Kavendiš navodno je ovde sakrio svoj plen – blago Inka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: