Nega kose u hladnim danima

Pre nego počnemo sa savetima veoma je važno napomenuti da nega mora biti konstantna, prilagođena tipu kose i problemu koji postoji. Kao što samo jedan tretman ne može trajno rešiti problem bubuljica, tako ni samo jedan tretman ne rešava problem koji vaša kosa ima, bez obzira na kvalitet preparata. Dakle, ni ovde ne pomaže čarobno pucketanje prstima.

Piše: Jasmina Gavrilović feat. dr za kosu Dragana Drenjaković, haircare saloon Sorriso

Izvor: B92

Četvrtak, 25.01.2007.

13:43

Default images

Problem se takođe javlja pri odabiru proizvoda. Faktor odabira je najčešće reklama. Poznata glumica/manekenka/voditeljka tri puta mahne kosom i eto pravog proizvoda. Znam da nemaju svi dovoljno sredstava da izdvoje za profesionalne preparate, ali saveti frizera treba da budu besplatni. U slučaju da i dalje niste ubeđeni, poslušajte jednostavan savet našeg doktora za kosu, gospođice Dragane:

‚‚Ma koliko proizvod bio kvalitetan, ako nakon nekoliko upotreba ne daje rezultate, promenite ga. Najverovatnije da nije adekvatno rešenje vašeg problema.‚‚

Da se vratimo zimi, vetru i kosi

Kao što u zimskom periodu posebnu pažnju posvećujete nezi kože, koje se isušuje pod dejstvom hladnoće, istu pažnju bi trebalo posvetiti i kosi. Iako se sporije primeti hladnoća i zimsko vreme imaju podjednako poguban uticaj i na kosu. Evo par saveta za zaštitu i negu…

Čak i najzdravijoj kosi centralno grejanje, klima uređaji i zagušljive prostorije izvlače vlagu. Niske spoljašnje temperature je još dodatno oštetećuju što vodi proleću sa metlom na glavi. Stoga bi bilo dobro da tokom zime kosu negujete na sličan način kao i kožu.

Ne treba zaboraviti i odlazak na planinu gde je sunčevo zračenje mnogo veće nego na moru. Ako se odlučite da odmor provedete u višim predelima vaša kozmetička torba obavezno mora sadržati i šampon sa zaštitnim faktorom.

Pravilna nega

Da bi kosa ostala negovana i tokom zimskih dana neophodno je:

- redovno pranje hidrantnim šamponom sa lipidima (osim u slučaju oštećene kose)

- nanošenje odgovarajućeg regeneratora

- stavljanje odgovarajućeg pakovanja jednom nedeljno

- pranje kose šamponom čistačem na svakih 10 – 15 dana (blagi piling koji eliminiše nečistoće iz prvog sloja dlake - korteksa)

Nega kose prema tipovima

Bujnoj, kovrdžavoj i farbanoj zdravoj kosi zimi su neophodni lipidi. Dakle, birajte preparate koji ih imaju u svom sastavu. Isti sastav treba da imaju i preparati namenjeni suvoj kosi koja se dodatno može zaštititi serumima za krajeve.

Što se masne kose tiče birajte šampone za uklanjanje sebuma. Međutim, preparati ne mogu suštinski rešiti problem već se mora obratiti pažnja i na ishranu. Veoma je važno da ona bude izbalansirana ne bi li omogućila neutralan PH kože glave. Primera radi povećan unos vitamina C povećava kiselost kože glave što izaziva dodatno mašćenje.

Obratite pažnju da sve gore navedeno nikako ne važi za hemijski oštećenu kosu (blanš, prese i sl.). Dakle, nikako ne stavljajte preparate sa lipidima na ovaj tip kose. Najbolje bi bilo da se posavetujte sa frizerom šta bi bilo najadekvatnije rešenje za vaš problem ili kupovina specijalizovanih preparata za oštećenu kosu.

Šta treba obavezno izbegavati?

Ono što je totalni greh prema kosi u hladnim danima je upotreba jakih gelova i sprejeva na bazi alkohola. Oni dodatno utiču na gubitak vlage iz kose. Dakle, odlučite se za neku blažu varijantu u vidu pene.

Ne zaboravite, redovno šišanje je MUST!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: