Ko je autor selfija: majmun ili fotograf?

Fotograf koji se uglavnom bavi prirodom i životinjama Dejvid Slejter tvrdi da je slika oko koje se spori sa Vikipedijom njegova i da je makaki majmun “samo” pritisnuo dugme, a da je on uradio sve ostalo. I tako su počela ova majmunska posla...

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2014.

14:15

Default images

Vikipedija je odbila da povuče sliku makakija i tvrdi da fotograf čijim aparatom je snimak nastao nema prava na njega. Slejter tvrdi da je “kopirajt” njegov pošto je on sve pripremio i da zahteva da bude plaćen pre nego što neko koristi njegovu sliku. Ali Vikimedija se s tim ne slaže. Njen stav je da pošto životnije ne mogu da imaju “autorska prava”, niko ih nema – i slika mora da bude dostupna na Wikimedia Commons vebsajtu, prenosi "Sky News".

"Ovo su sve tehnikalije. Moj je foto aparat i samo zato što je majmun pritisnuo dugme i napravio sliku, oni tvrde da je slika njegova,” rekao je Slejter za Tajms. “Kopirajt je mnogo više od toga ko je pritisnuo dugme. Ništa i niko ne daje pravo Vikimediji da odlučuje o tome ko je nosilac autorskh prava na sliku, a posebno da sliku ponudi na besplatno korišćenje."

Vikimedija je ispod slike stavila oznaku da je “public domain” pošto nije delo čoveka i samim tim nikakva i ničija autorska prava nisu ugrožena.

Dejvid Slejter ne odustaje. Tvrdi da je izgubio prihod od oko 30,000 dolara i želi da slika bude uklonjena sa “royalty-free” izbora Vikipedije.

Slika je nastala u Indoneziji tokom 2011. godine kada je Slejter pokušavao da napravi savšrenu sliku makakija, i dok se pripremao jedan od njih je došao da izbilza overi šta se to događa.

Vikimedija i onlajn zajednica sada moraju da odluče kakva će biti dalja sudbina slike.

sky

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: