Gde su nestale sunčeve pege?

Sunce je neuobičajeno mirno. Pre nekoliko nedelja na njemu je moglo da se uoči mnoštvo pega, kao što se i očekuje od sredine maksimuma 11-godišnjeg ciklusa, kad je Sunce najaktivnije i u kojem se mi sada, pretpostavka je, nalazimo.

Život

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

11:39

Default images

Trenutno, teško da može da se uoči ijedna pega. Na slici snimljenoj 17. jula, sa Nasine opservatorije “Solar Dynamics”, čini se da ne postoji nijedna tačka, čak ni tačkica koja bi predstavljala malu pegu u razvoju, prenosi Hafington Post.

Šta se tamo događa? Je li ovaj “trenutak potpune tišine”, kako ga je nazvao solarni fizičar Toni Filips, nešto posebno, ili ne?

“Čudno je, ali ne i super čudno,” kaže Filips, koji o solarnoj aktivnosti piše na svojoj stranici SpaceWeather.com. “Dan bez ijedne pege na Suncu u vreme solarnog maksimuma jeste čudan, ali s druge strane, ovaj solarni maksimum u kojem smo sad, pokazao se zaista kao izuzetno nestabilan.”

Filips primećuje da je ovo najslabiji solarni maksimum primećen u “svemirskom dobu” i kako sada stvari izgledaju, mogao bi da bude najslabiji u poslednjih 100 godina. Zato se dan bez pega potpuno uklapa.

“Ovo dodatno naglašava činjenicu da solarni fizičari zaista ne znaju da procene šta se stvarno događa na Suncu”, rekao je Filips. “Mi jednostavno ne znamo kako da predvidimo ponašanje Sunca niti kako iz ovog događaja da izvučemo pravu poruku.”

Sunčeve pege zanimljive su posmatračima jer su to područja najveće sunčeve aktivnosti, odakle potiču pojave poput solarnih baklji (gigantski izboji svetlosti) i koronalnih izboja mase (kad je materijal sa Sunca izbačen u svemir).

One su uzrokovane visoko koncentrisanim magnetnim poljem koje je nešto hladnije od okolne površine Sunca i to je razlog zašto ga vidimo kao tamnije područje. Ta jaka magnetna polja mogu se uvrtati i zaplitati zbog čega se stvara velika količina energije. Solarne baklje i koronalni izbačaji mase pojavljuju se kad se energija oslobodi na vrlo eksplozivan način.

Aleks Jang, heliofizičar iz centra za svemirska istraživanja “Goddard”, kaže da je teško dati ocenu šta je, a šta nije normalno, kada se radi o suncu.

“Sunce detaljno posmatramo tek poslednjih 50 godina. To nije dug period, kad uzmemo u obzir da se ono tu nalazi bar 4,5 milijarde godina,” kaže on.

I nije da astronomi nisu već videli ovako mirno sunce. Pre tri godine, 14. avgusta 2011. Sunce je takođe bilo bez ijedne pege. Filips ističe da je upravo te godine solarna aktivnost na kraju ispala relativno vrlo visoka, s nekoliko baklji X-klase. U tom slučaju, sunce bez pega bila je samo “privremeni prekid”.

Hoće li tako biti i ovog puta ili će takvo stanje potrajati duže, ostaje da se vidi. “Sunce je jednostavno nepredvidljivo”, kaže Filips.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: