Saznajte gde se Deda Mraz trenutno nalazi

Sa vrhova Stenovitih planina zaposleni u Severnoameričkoj komandi protivvazdušne i svemrske odbrane (Norad) ispituju nebesa kako bi preduhitrili bilo kakvu pretnju u vidu projektila ili neprijateljskih aviona. Međutim, u naredna 24 sata, Norad neće samo pratiti letelice, projektile i svemirske brodove svojim satelitima. Američka i kanadska vojska će udruženim snagama pratiti i Deda Mraza i njegove sanke u koje su upregnuti irvasi.

Život

Izvor: Telegraph

Utorak, 24.12.2013.

20:01

Default images

Zahvaljujući društvenim mrežama, deca širom sveta će u svakom trenutku moći da saznaju gde se nalazi Deda Mraz.

Prošle godine “operacija” je privukla 22 miliona poseta njihove veb stranice, 1,2 miliona pratilaca na Facebook strani, 950.000 preuzetih aplikacija za smartfone i 129.000 pratilaca na Twitteru. Takođe, Norad je dobio 114.000 staromodnih telefonskih poziva.

Mišel Obama je među 1.200 volontera koji će pomoći da se odgovori svim zahtevima znatiželjne dece i javljaće se na telefon sa Havaja.

Prema rečima članova ove obimne misije, jedno od najčešćih pitanja koja postavljaju deca je: “Gde je Deda Mraz i kada će doći do moje kuće?” Starija deca, pak, najčešće pitaju da li Deda Mraz uopšte postoji.

Major Džejmi Hemfris koji je u ovom velikom timu kaže da već ima spremne odgovore na dečja pitanja.

“Gotovo sva deca žele da znaju kada će Deda Mraz doći s poklonima. Kažemo im da mu moraju dati vremena i leći da spavaju. Onoj deci koju interesuje koliko Deda Mraz ima godina, kažemo da Norad obaveštajne službe tvrde da ima barem 16 vekova. Ako zvuče skeptično, reći ćemo im da veruju u snove”, kaže on.
Beta / AP Photo/Brennan Linsley
Program praćenja Deda Mraza počeo je slučajno kada su pozivi dece iz Kolorada preplavile službu, preteču Norada, nakon što su lokalne novine greškom odštampale njihov broj telefona u nekoj božićnoj reklami.

Iako od tada ovaj program za cilj ima dobru prazničnu zabavu i stvaranje dobrog publiciteta za američku i kanadsku vojsku, u sve se uplela i neočekivana kontroverza.

Naime, na ovogodišnjem sajtu za praćenje Deda Mraza ranije su se videla dva kanadska F-18 vojna aviona kako prate leteće sanke sa irvasima, a jedna grupa za zaštitu dece od reklama, optužila ih je za ubacivanje “militarizma” u lepu tradiciju.
Beta / AP Photo/Brennan Linsley
Kada je reč o Deda Mrazovoj putanji, ona, naravno nije unapred planirana, ali uvek polazi sa Severnog pola i ide širom sveta od istoka ka zapadu, šre nego što završi krug na Pacifiku kod Havaja i zaustavi se još jednom na Aljasci pre povratka “kući”.

Inače, Američko ministarstvo poljoprivrede izdalo je dozvolu Deda Mrazu da sa irvasima uđe na teritoriju SAD, a "zeleno svetlo" dala je i američka Uprava za civilno vazduhoplovstvo tako da sanke sa irvasima mogu da imaju miran i bezbedan let.

Dozvola ulaska važi od ponoći do sutra u podne kada se slavi Božić po gregorijanskom kalendaru.

Deda Mraza možete pratiti na sajtu noradsanta.org

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: