Bil Gejts oduševljen srpskim naučnikom

Američki naučnik i profesor na Univerzitetu Vašington, Zoran Popović, rodom iz Srbije, dobio je pohvale od osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2013.

17:40

Default images

Ovaj milijarder koji na društvenim mrežama retko hvali druge, juče je na Tviteru napisao kako je Zoran uspeo da natera studente da zavole matematiku tako što je pretvorio u igru.

Zoran je naime pre tri godine osmislio igricu Foldit u kojoj izaziva igrače da osmisle formule proteina i slično, a pobednici su oni koji na kraju naprave najbolji molekul.

Ono što je iznenadilo i samog Popovića jeste činjenica da su igrači vremenom razvili kompleksne proteine koji mogu dovesti do otkrića novih lekova i organskih materijala.
Popovićeva ideja je da se buduće obrazovanje odvija kroz igru i već je preduzeo određene korake kako bi vremenom uspeo da realizuje svoju revolucionarnu ideju.

Za sada se njegova igrica primenjuje kao metoda učenja matematike u šestim razredima osnovnih škola u Sijetlu, a naredne godine njen zvanični dolazak očekuje se i u još nekim američkim školama, ali i u Brazilu.

Zoran je osamdesetih godina prošlog veka završio 9. beogradsku gimnaziju nakon čega je emigrirao u SAD gde je diplomirao, a potom magistrirao i doktorirao računarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: