Prizori Zemlje koji oduzimaju dah (FOTO)

Evropska svemirska agencija možda nikada nije posedovala glamur misija Apolo ili lansiranja svemirskih šatlova, ali je bez velike pompe lansirala neke od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje na svetu.

Život

Izvor: Businessinsider

Četvrtak, 31.10.2013.

14:50

Default images

Satelit Evropske svemirske agencije Envistat je najveći satelit za posmatranje Zemlje ikada izgrađen i nadgleda našu planetu od 2002. godine.

Ovaj satelit je sakupio dragocene informacije u vezi sa našom sredinom i sve primetnijim opasnostima klimatskih promena.

Kontakt sa Envistatom izgubljen je 2012. godine, ali su informacije koje je on sakupio i dalje sa nama.

Svake nedelje Evropska svemirska agencija objavljuje po jedan satelitski snimak Envistata i drugih satelita. Ovi snimci prikazuju neverovatna mesta na Zemlji, od pustinja pa sve do vulkana u Kongu.
ESA
Oblaci iznad Severnog mora. Danska je u donjem desnom uglu, dok je Norveška u gornjem centralnom.
ESA
Reka Amazon u samom srcu kišne šume u Brazilu. Vegetacija je obojena nijansama ruzžičaste boje – što je ona tamnija, to je vegetacija gušća.
ESA
Ova fotografija severne Kine pokazuje Žutu reku kako se uliva u Žuto more.
ESA
Ovo je delta reke Misisipi, gde se izliva u Meksički zaliv. Vegetacija je obojena ružičastom bojom, a sedimenti su svetlo plave i zelene boje.
ESA
Reka Okavango teče od Angole do Bocvane. Na ovoj fotografiji obeležava granicu između Namibije i Angole.
ESA
Ovo je centralni plato u Anadoliji u Turskoj. Najveće jezero u Turskoj, Tuz, nalazi se na desnoj strani. Tokom leta, voda se povlači otkrivajući debeo sloj soli.
ESA
Ovo je redak pogled na Irsku, Veliku Britaniju i Francusku bez oblaka.
ESA
Ovo su planine Virunga u Ruandi, opasan lanac aktivnih vulkana.
ESA
Ovo je Panamski kanal. Obojene tačke u središnjem delu slike, i gore i dole, jesu brodovi koji u njega ulaze i iz njega izlaze.
ESA
Ledeni pokrivač Grenlanda, najvećeg ostrva na svetu. Bele tačke na dnu slike su ledeni bregovi.
ESA
Farme u državi Vašington. Ove zakrivljene linije načinili su plugovi.
ESA
Ovo su slike dina u Namibiji koje je načinio korejski satelit Kompstat-2.
ESA
Jezera Klirvoter u Kvebeku zapravo nisu dva odvojena jezera već jedno jezero preko dve depresije koje su stvorili udari meteorita pre 200 miliona godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: