Otkrivena nova, vodena planeta

Astrofizičari su potvrdili otkriće nove vrste planete van našeg sunčevog sistema, uglavnom sastavljene od vode i okružene gustom, vlažnom atmosferom.

Život

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2012.

11:39

Default images

Do toga su došli revizijom podataka o "egzoplaneti" pod nazivom-šifrom "GJ1214b" koju je 2009. otkrio "Habl", teleskop američke agencije NASA.

Solarni sistem ima tri vrste planeta: kamenite, nalik Zemlji (Merkur, Venera, Mars), gasovite gigante (Jupiter i Saturn) i ledene gigante (Uran i Neptun).

Analizirajući "GJ1214b", astronom Zakori Berta iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan (CFA), pokazao je da je to topao vodeni svet, okružen gustom atmosferom.

Prečnik te "super-Zemlje" koja je na "samo" 40 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu "Ofiuhus" (Zmijonosac), je 2,7 puta veći od Zemlje, a ona je sedam puta teža od nje.

Obilazi oko svoje zvezde, "crvenog patuljka, na udaljenosti od dva miliona kilometara, a temperatura te planete je 232 stepena Celzijusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: