IgNobel za nepotrebne izume i otkrića

Par britanskih naučnika koji je otkrio da krave daju više mleka ako im vlasnici daju lična imena, našao se među ovogodišnjim dobitnicima specifičnih Nobelovih nagrada.

Život

Izvor: B92

Petak, 02.10.2009.

14:00

Default images

Reč je godišnjim priznanjima za naučna istraživanja koja rezultiraju najčešće nepotrebnim ali ponekad i korisnim otkrićima, a koja su dodeljena na Harvard univerzitetu.

Ovo priznanje otišlo je i u ruke vladi Zimbabvea koja je emitovala novčanice u rasponu od jednog centa do 100 triliona u lokalnoj valuti kao i meksičkim naučnicima koji su proizveli dijamante od tekile.

Aerikanac Donald Anger nagrađen je za dugogodišnji eksperiment u kome je tokom 60 godina "lomio" prste samo na levoj ruci da bi dokazao da ta navika ne dovodi do artritisa.

Nagrađeni su i naučnici koji su utvrdili da su prazne pivske flaše bolje za kafanske tuče od punih, a kao omaž svetskoj finansijskoj krizi, priznanje su dobili i rukovodioci četiri islandske banke koji su doprineli ekonomskom kolapsu te ostrvske zemlje.

Devetnaesta po redu dodela nagrada organizovana je pod pokroviteljstvom humorističkog časopisa Anali neverovatnih istraživanja, a priznanja su uručivali dobitnici pravih Nobelovih nagrada.

Jedna od nagrada pripala je naučnici koje je izumela grudnjak koji može da se pretvori u par gas maski - jednu za vlasnicu a drugu za drugaricu.

Među dobitnicima su i irski policajci nagrađeni za to što su čak 50 puta gonili "opasnog drumskog gusara", Poljaka Vozačka Dozvola dok jedan od policajaca nije odlučio da nauči poljski i poučio kolege da Pravo Jezdi nije lično ime već znači "vozačka dozvola".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: