Drug Čarli: Glumac je imao dosije dugačak gotovo 2000 stranica

Na današnji dan rođen je Čarli Čaplin, glumac koji je isteran iz Sjedinjenih Američkih Država.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2020.

16:23

Drug Čarli: Glumac je imao dosije dugačak gotovo 2000 stranica
Foto: Getty Images, Keystone / Staff

Zašto je američka vlada prognala Čaplina? Federalni istražni biro istraživao je Čaplina od 1922. godine pa nadalje zbog njegovih navodnih veza sa Komunističkom partijom Sjedinjenih Država. Čaplinov dosije - dugačak 1.900 stranica - ispunjen je klevetama, nakon što su agenti iscrpno razgovarali sa njegovim kolegama i protivnicima da bi pronašli bilo kakav nagoveštaj o komunističkom udruživanju.

Međutim, nisu pronašli nijedan. U decembru 1949. agent iz Los Anđelesa napisao je: "Nema dostupnih svedoka koji bi potvrdili da je Čaplin bio član Komunističke partije u prošlosti, da je on sada član ili da je ulagao sredstva u partiju".

Pored optužbe da je komunista, Čaplin se suočio sa optužbom da je prekršio Manov zakon - zakon protiv trgovine ljudima iz 1910. godine, kada je svojoj devojci platio putovanje preko državih granica.

Potom je u brojnim memoarima i studijama pokazano da je Čaplin bio okrutan prema mnogim svojim partnerkama (od kojih su mnoge bile tinejdžerke) i nemilosrdan u odnosima sa ženama. Glumac se 1943. godine oženio kćerkom dramatičara Judžina O'Nila - Unom. Imala je 18. godina a komičar 54 godine, i u tom braku su imali osmoro dece. Una Čaplin napustila je SAD sa svojim suprugom i bila s njim kad je umro 1977. Puno je o Čaplinovom životu bilo jezivo - naročito o načinu na koji je privlačio mlade devojke - njegova prva supruga Lita Grej imala je 15 godina kada su počeli da se zabavljaju a potom se i uzeli, a tada je on imao 35 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: