Očajno stanje prve srpske opservatorije / VIDEO

Astronomska opservatorija u Beogradu otvorena je 1932. godine i danas izgleda isto kao i u prošlom veku, ali je u daleko lošijem stranju. Ogroman potencijal te naučne institucije, umesto nadležnih u gradu i opštini, uviđaju njeni zaposleni.

Život

Izvor: Jelena Kikiæ

Utorak, 20.02.2018.

19:16

Očajno stanje prve srpske opservatorije / VIDEO

Prva srpska opservatorija podignuta je na jednoj od najviših tačaka Beograda. Zahvaljujući njoj, brdo na kome se nalazi, a kasnije i cela opština dobili su ime - Zvezdara.

Od kako je Astronomska opservatorija otvorena u nju ulagano samo u slučaju krajnje nužde. I dok se glavna zgrada još uvek dobro drži, paviljoni u kojima se nalaze originalni instrumenti sa početka prošlog veka, u očajnom su stanju.

Astronomija je skupa nauka, a nadležno ministartsvo sva sredstva ulaže u budućnost: u novu astronomsku stanicu na planini Vidojevici. Nju će voditi upravo naučnici iz Astronomske opservatorije...

Opširniju priču pogledajte u prilogu televizije O2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: