Spektakularan video: Šta je sve Kjurioziti video na Marsu?

Američka svemirska agencija (NASA) odlučila je da petogodišnjicu boravka svog rovera Kjurioziti na Crvenoj planeti proslavi zanimljivim video-snimkom.

Život

Izvor: B92

Sreda, 09.08.2017.

11:50

Spektakularan video: Šta je sve Kjurioziti video na Marsu?
Foto: Youtube screenshot

Reč je o kompilaciji snimaka koje je Kjurioziti snimio tokom dosadašnjeg boravka na Marsu.

Vozilo većinu vremena provodi sakupljajući uzorke peska i ispitujući čestice na Crvenoj planeti, ali s vremena na vreme takođe načini i poneku fotografiju, uključujući i selfije.

U maju 2014. rover je pronašao dva velika gvozdena meteorita, duga oko dva metra, koji su nazvani Litlton i Liban, a godinu dana kasnije pronađen je objekat veličine loptice za golf, koji je dobio ime “Kameno jaje”.

U januaru 2017. naučnici su primetili još jedan neobičan objekat, za koji se ispostavilo da je meteorit od gvožđa i nikla.

Kjurioziti je za ovih pet godina ukupno prešao 16,51 kilometar, a šta je sve zabeležio na svom putovanju možete videti ovde:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: