Fascinantno otkriće: Imenovan novi ljudski organ

Upravo je klasifikovan novi ljudski organ u digestivnom traktu, nazvan mezenterijum. Iako znamo sve o njegovoj strukturi, njegova funkcija ostaje nepoznata.

Život

Izvor: B92

Utorak, 03.01.2017.

20:55

Fascinantno otkriće: Imenovan novi ljudski organ
Foto: Screenshot

Dugo se verovalo da mezenterijum predstavlja složenu strukturu iz delova, koja omogućava da nervi i krvni sudovi dođu do crevnih ćelija i sistem drže 'na mestu'. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da je reč o jednom, kontinuiranom organu.

Zahvaljujući novim istraživanjima medicinski udžbenici će pretrpeti izmene, a mezenterijum napokon dobija status organa, piše sciencealert.com.

Ovo okriće ne menja naše poimanje o strukturi ljudskog tela, ali će imenovanjem novog organa cela oblast u medicini doživeti promenu koja bi lekarima mogla da pomogne u boljem razumevanju ljudskog organizma i lečenju određenih bolesti.

Pred lekarima i studentima medicine nalazi se veliki zadatak: pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu ima kada je reč o bolestima abdomena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: