Kopajući ulicu radnici otkrili skelet mamuta star 12.000 godina

Radnici koji su kopali prometnu ulicu u meksičkom gradu Tultepek kako bi uradili drenažu, oduševili su paleontologe kada su pronašli skelet mamuta.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

08:08

Kopajući ulicu radnici otkrili skelet mamuta star 12.000 godina
Foto: Thinkstock

Na osnovu analize skeleta utvrđeno je da je bio visok 4,9 metara i težak oko 10 tona. Eksperti su izjavili kako je ova džinovska vrsta izumrla pre 12.000 i 14.000 godina, a ostaci su ostali u tlu samo nekoliko metara ispod nove civilizacije.

Radovi na uklanjanju skeleta su počeli u aprilu i skoro je u potpunosti uklonjen. Proces je tekao sporo jer su eksperti prvo morali pažljivo da uklone prašinu staru hiljadama godina, a kosti su pritom morale da ostanu netaknute.

Pronađene su i kosti rebara, nogu i kičme zbog čega veruju da je mamut doživeo strašnu sudbinu. Paleontolozi veruju da su ga ljudi isekli i odneli njegovo meso i kožu. Imao je između 20 i 25 godina kada je umro. Pretpostavljaju da se zver zaglavila u mulju, a da su njegove delove tela odnele i druge životinje.

Pripadao je vrsti Mammuthus Columbi, odnosno porodici mamuta koji se živeli u Severnoj i Centralnoj Americi. Samo na području Meksiko Sitija pronađeno je 50 ostataka mamuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: