Tragična priča o usamljenom junaku koji se suprostavio Hitleru

Nacistička stranka u Nemačkoj 1930-ih godina prihvatila je poznati Hitlerov pozdrav 'Sieg heil' (živela pobeda) kao obavezan za sve nemačke građane kako bi demonstrirali vernost prema Fireru, njegovoj partiji i naciji.

Život

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

19:45

Default images
Foto: wikipedia.org

August Landmeser, usamljeni Nemac koji je odbio da podigne u vazduh ispruženu ruku ispred Hitlera na skupu 1936. godine, inače je bio lojalni nacista. Pridružio se nacistima 1931. godine i počeo se postepeno uspinjati u stranci koja će s vremenom postati jedina legalna politička sila u zemlji.

Dve godine kasnije, Landmeser se ludo zaljubio u Irmu Ekler, Jevrejku koju je zaprosio ubrzo nakon toga, 1935. godine.

Kad je otkriveno da je veren Jevrejkom, Landmeser je izbačen iz Nacističke stranke. Uprkos tome, on je s budućom suprugom otišao da prijavi venčanje u Hamburgu. Međutim zbog novog nirnberškog zakona, dozvola im je uskraćena.

Oni su svejedno ostali zajedno, i dočekali su rođenje prve kćerke, Ingrid, u oktobru 1935. godine.

A zatim se godinu dana kasnije organizovao skup na kojem je Hitler blagoslovio novi brod ratne mornarice, a Landmeser je stajao prekrštenih ruku. Njegov protestujući stav među hiljadama ljudi koji imaju ispruženu ruku itekako se ističe u masi, i poslednjih godina, otkad fotografija navedenog događaja luta internetom, oduševljava sve koji je vide.

Godinu dana kasnije, 1937. Landmeser je pokušao da napusti nacističku Nemačku i pobegne u Dansku s porodicom. Međutim zadržan je na granici i optužen da je 'obeščastio rasu', tj. da je 'osramotio rasu' prema nirnberškima zakonima.

Godinu dana nakon toga, Landmeser je oslobođen zbog nedostatka dokaza, i savetovano mu je da prekine vezu s Ekler.

Budući da on pak nije imao nameru da ostavi majku svog deteta, ignorisao je želje nacista i ponovno je uhapšen 1938. godine, kad je osuđen na tri godine zatvorske kazne u koncentracijskom logoru.

Nikada više nije video ženu koju voli ni svoju ćerku.

Tajna policija je u to doba naime isto tako uhapsila i Ekler, koja je u to vreme bila trudna s njihovom drugom kćerkom. Malenu Irene rodila je u zatvoru, nakon čega je poslata u ženski koncentracioni zatvor.

Veruje se da je iz njega poslata u nacistički eutanazijski centar 1942. godine, u kojem je pogubljena s još 14.000 ljudi, piše Business Insider.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: