Da li biste probali čips od buba?

Tradicionalna lista za kupovinu, na kojoj se najčešće nalaze hleb, mleko, jaja i sir, uskoro bi mogla da se promeni u Holandiji, nakon što je lanac supermarketa Džambo najavio da će ove nedelje lansirati prve proizvode od insekata.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

18:59

Default images

Foto: Alpha / Flickr.com

Kupci Džambo supermarketa u dva grada na severu Holandije moći će da kupe loptice, burgere i čips od buba, a kompanija planira da početkom iduće godine proizvode od insekata stavi na police još 400 marketa širom zemlje, prenosi Frans pres.

"Jestivi insekti su ne samo zdrava, već i održiva opcija i omogućavaju nam da učinimo nešto po pitanju diversifikacije izvora hrane ", rekla je za Frans pres portparol Džamba Lora Valks. Iako se određeni proizvodi koji u svom sastavu imaju insekte već mogu naći u nekim holandskim veleprodajnim radnjama, Džambo je prvi nacionalni lanac supermarketa koji će ponuditi prozivode od crva, tvrdokrilaca i larvi moljaca, po ceni od 5,95 do 6,79 evra za porciju.

Čips od buba biće dostupan u dve varijante, posoljen i sa ukusom paprike. Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) navodi da bi insekti mogli da budu dobar ekološki prihvatljiv izvor hrane, apelujući na potrošače u zapadnim zemljama da prevaziđu gađenje prema konzumiranju "gmižućih čuda".

Oko dve milijarde ljudi, odnosno trećina svetske populacije, već uveliko jede insekte jer smatra da su ukusni i hranjivi, navodi FAO. Insekti koje ljudi najčešće koriste u ishrani su bube tvrdokrilci (31 odsto), crvi (18 odsto), pčele, ose i mravi (14 odsto) i skakavci i cvrčci (13 odsto), dodaje organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: