Pale hidžabe, seku kosu: Iranke besne na moralnu policiju nakon smrti mlade Mahse Amini VIDEO

Žene širom Irana seku kosu u znak protesta nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnjakinje koju je uhapsila iranska policija za moral, jer nije nosila hidžab.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2022.

11:51

Pale hidžabe, seku kosu: Iranke besne na moralnu policiju nakon smrti mlade Mahse Amini VIDEO
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Amini preminula je u petak, tri dana nakon što ga je uhapšena.

Moralni policajci imaju sva ovlašćenja agencije za sprovođenje zakona i zaduženi su za sprovođenje strogih kodeksa oblačenja u zemlji za žene, uključujući nošenje hidžaba u javnosti za pokrivanje kose i vrata.

Grupno silovanje devojčice, Priština na nogama: "Država je izneverila žene", "Zapalićemo grad"
Amini je u utorak odvedena u pritvorski centar kako bi se informisala o hidžabu, saopštila je teheranska policija, prenosi CNN.

Ali dok je bila u pritvoru, Amini se srušila i odvezena je u bolnicu, gde je kasnije umrla. Lokalna policija je tvrdila da je doživela srčani udar, dok je njena porodica rekla da nije imala srčanih oboljenja, a svedoci su optužili policajce da su je tukli, prenosi Bi-Bi-Si.
@m0rrigu Replying to @urfavlivwow please support @masih alinejad and stand in solidarity with #iran #justiceformahsa #mahsaamini ♬ Violin - Grooving Gecko
Tokom konferencije za novinare u ponedeljak, komandant policije Velikog Teherana Hosein Rahimi demantovao je tvrdnje da je iranska policija na bilo koji način povredila Amini i rekao da je "sve učinjeno" da se nesrećna devojka održi u životu. On je njenu smrt nazvao "nesrećnom".

Od Aminijeve smrti, širom Irana su izbili protesti, a žene su se suprotstavile moralnoj policiji tako što su sekle kosu, skidale i čak palile svoje hidžabe u javnosti, i oblačile se u muškarce kako bi se borile protiv policajaca.
Video-snimci na društvenim mrežama prikazuju žene kako trče ulicama Teherana, kao i konzervativnijim gradovima, kako uporno protestuju i viču: "Žene, život, sloboda".

Neki čak pale i uništavaju postere sa slikama iranskog vrhovnog vođe, Ajatolaha Alija Hamneja.

U međuvremenu, dokumentovani su i prekidi interneta u zemlji od petka — a tu taktiku lokalna vlada je koristila i ranije da smanji širenje protesta.
@thedaaal Please share this videos and be the sound of Iran. Meanwhile the president of Iran is in United States for United nation and he’s denying everything. #mahsaamini #mahsa_amini #iran #justiceforiran #justice #war #civilian #Iran #iran🇮🇷 #sharethis #viral #viralvideo #fyp #fypシ #fypシ゚viral #iraniangirl #iranianprotests2022 #protest #dictatoship #fightingfreedom #womenpower #power ♬ original sound - em🤍
Aminijeva smrt dolazi usred sve veće kontroverze i odbijanja kodeksa oblačenja za žene — koji se primenjuje od kada napune devet godina i odnosi se na građane svih nacionalnosti i vera koji žive u zemlji, a ne samo na iranske muslimane.

Ovo je počelo mnogo pre uspostavljanja sadašnje Islamske Republike. Godine 1936. Reza Šah, vladar koji je podržavao zapadne zakone i ideale, pokušao je da modernizuje zemlju zabranom nošenja velova i marama, ali su se mnoge žene oduprle. Zatim, 1979. godine, islamski režim koji je usledio nametnuo je nošenje hidžaba, a pravilo je upisano u zakon 1983. godine, nakon čega je osnovana moralna policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: