Kako to da Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci imaju isti gen? VIDEO

Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci najstariji su narodi u Evropi. Za to senzacionalno otkriće postoji i sertifikat, odnosno potvrda DNK instituta iz Hjustona, najuglednije institucije u toj oblasti u svetu.

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2018.

15:15

Kako to da Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci imaju isti gen? VIDEO
Foto: Thinkstock

Koja istraživanja potkrepljuju ove tvrdnje? Šta potvrđuje tezu da smo najstariji žitelji Starog kontinenta? Da li smo, u stvari, mi potomci Ilira, a ne Albanci?

I kako to da Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci imaju isti gen?

Na ova pitanja u emisiji Jutro televizije Prva odgovarao je doktor Nebojša Drašković, predsednik nevladine organizacije "Porijeklo" iz Herceg Novog, koji je proučavao genetski kod balkanskih naroda.

On kaže da je na području Evrope, pre oko 30.000 godina, postojao samo jedan tip Homo sapiensa, koji je posedovao samo jedan haplotip - I, koji se kasnije podelio na I1 i I2.

Drašković kaže da to znači da je taj pračovek sa haplotipom I zatekao i neandertalaca, koji je tada na prostoru Evrope živeo duži period.

Haplotop I je stariji od 23.000 godina, a u poslednjih 15.000 najčešće se sreće na području južne Evrope, Balkana i Sardinije, što je potvrdio i Institut iz Hustona.

A u kakvoj je sve to vezi sa Srbima, Hrvatima, Crnogorcima i Bošnjacima pogledajte u snimku iz emisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: