Utorak, 25.07.2017.

08:12

Betmenov rodni grad postoji, a proslavilo ga je "ludilo" meštana

Mesto po imenu Gotam zaista postoji. Nalazi se u engleskoj grofoviji Notingamšir, ima 1.600 stanovnika i zaista je poslužio kao inspiracija za lik čuvenog superheroja iz stripova i filmova o čoveku slepom mišu.

Izvor: B92

Betmenov rodni grad postoji, a proslavilo ga je
Printscreen YouTube

To seoce postalo je, međutim, čuveno i po legendi prema kojoj su njegovi žitelji odglumili masovno kolektivno ludilo. I to sa dobrim razlogom.

U 13. veku engleski kralj Jovan bez Zemlje želeo je da izgradi kraljevski put koji će prolaziti kroz selo, a koji bi i sam lično koristio. Izgradnja takvog puta bi, međutim, značila i velike takse za sve ostale koji bi ga koristili, čime bi žitelji Gotama bili ponajviše pogođeni.

Meštani su se zato organizovali i odlučili da svi odglume kolektivno ludilo, koje je u to vreme smatrano za zaraznu bolest. Računali su da će to uplašiti kralja i da će on odustati od izgradnje skupog puta.

Njihovo navodno ludilo podrazumevalo je aktivnosti kao što su davljenje jegulje, kotrljanje sira nizbrdo i sakrivanje ogrevnog drveta od sunca.

U 19. veku pisac Vašington Irving je, u jednom svom spisu, Njujork nazivao modernim Gotamom. U njegovu čast, jedan od tvoraca Betmena Bil Finger rodnom gradu svog superheroja dao je ime Gotam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: