Zadivljujuće: Mesec i Zemlja "zarobljeni" u jednom kadru

Zadivljujuća fotografija snimljena je sa kineskog satelita Longjiang - 2 na kojoj se vidi retka perspektiva - ogromna zadnja strana Meseca sa "malenom" planetom Zemljom pored.

Život

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2019.

16:14

Zadivljujuće: Mesec i Zemlja
foto: Getty

Evo kako izgledaju Mesec i zemlja "zarobljeni" u istom kadru, na fotografiji nastaloj 3. februara. Satelit Longjiang - 2 je ušao je u mesečevu orbitu u junu 2018. godine i lansiran je zajedno s kineskom sondom za komunikaciju Kuekiao, što je bilo kritično za Čang’e - 4 sondu.

U januaru je Čang'e - 4 uspešno dodirnula tlo na suprotnoj strani Meseca – onoj koja je uvek okrenuta od Zemlje. Još je potrebno da satelit Kuekiao zauzme stabilnu poziciju blizu Meseca, odakle bi slao radio signale oba lendera na Zemlju.

Longjiang - 2 je imao satelitsku pratnju, Longjiang-1, koja je takođe imala zadatak da orbitira i posmatra Mesec, međutim, Kina je izgubila kontakt sa njom, prenosi Sputnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: