Spasli mladunče beloglavog supa: Veliki podvig lovaca iz Lapova FOTO/VIDEO

Lovačko udruženje Lapovo iz Lapova nije ni slutilo da će imati neobičnog gosta, a još manje da će moći da mu spasu život.

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2019.

16:30

Spasli mladunče beloglavog supa: Veliki podvig lovaca iz Lapova FOTO/VIDEO
Foto: Lovaèki savez Srbije

Naime, juče je na lokalitetu Staro brdo u Lapovu lovočuvarska služba, s lovočuvarom Markom Jovanovićem na čelu, pronašla i zbrinula beloglavog supa. Lokalni lovci su rano ujutru primetili pticu koja nije karateristična za ove krajeve i iznenadili se kada su shvatili da se radi o beloglavom supu.

Odmah je obavešten Lovački savez Srbije koji je pozvao stručnjake iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i zajedno su započeli akciju spasavanja. Ptica, u ovom slučaju mladunče beloglavog supa, bila je vidno iznemogla i životno ugrožena, jer se nalazila blizu magistralnog puta.
Foto: Lovaèki savez Srbije
Brzom akcijom policije i lovočuvara, a u konsultaciji s ornitologom Bratislavom Grubačem, zaustavljen je saobraćaj, ptica je uhvaćena i smeštena u kavez.

Beloglavi sup je nahranjen i napojen, ubrzo je primećeno da je ptica bolje, pa je pozvan Miloš Radaković, stručnjak iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji je preuzeo beloglavog supa i smestio ga na sigurno.
Foto: Lovaèki savez Srbije
Ptica se trenutno nalazi u beogradskom Zoološkom vrtu, gde će biti neko vreme dok se ne oporavi, a onda će prema proceni stručnjaka biti puštena u prirodu.

Ova situacija sa mladim beloglavim supom dokaz je da se lovci ne bave samo lovom, već da je ljubav prema prirodi pokretač njihovog delovanja. U suprotnom, priča ove veličanstvene ptice sigurno bi imala tragičan kraj.

Lovci su ovim primerom još jednom pokazali da su važna karika u očuvanju životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: