Zdravlje

Ponedeljak, 15.12.2014.

11:44

Apnea povećava rizik za demenciju

Starije osobe koji pate od apneje, privremenog prestanka disanja u snu, imaju četiri puta veći rizik za pojavu promena u mozgu koje nagoveštavaju demenciju.

Izvor: Izvor: Tanjug

Default images

U stručnom časopisu "Neurology" istraživači su to objasnili kao posledicu smanjenja prisutnosti kiseonika u krvi.

Slično povećanje rizika za demenciju prouzrokovano atrofijom mozga je zabeleženo i kod ispitanika s kraćom fazom dubokog sna, dodaju istraživači, koji su do tog saznanja došli proučavanjem 167 osoba.

Prema njihovim rečima, novi nalazi ukazuju na važnu ulogu kvaliteta sna u slabljenju psihičkih sposobnosti kod starijih osoba.

Foto: pixabay.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: