Zdravlje

Sreda, 06.02.2013.

18:59

Zagađenje ugrožava novorođenčad

Trudnice koje žive u oblastima u kojima je povećano zagađenje vazduha, pod većim su rizikom da rode bebe sa manjom telesnom težinom, pokazalo je poslednje istraživanje.

Izvor: B92

Default images

Istraživanje je sprovedeno na 3 miliona porođaja i obuhvatilio je ukupno 9 nacija, a uticaj zagađenja nije bio toliko značajan, ali je ipak uočena veza između manje telesne težine kod porodilja koje su živele u oblastima sa većim procentom zagađenja vazduha.

Bebe koje su rođene sa manjom telesnom težinom su, inače, pod većim rizikom od razboljevanja i smrti.

Većina ih preživi, ali su u odraslom dobu podložna razboljevanju od dijabetesa i bolesti srca.

Istraživanje je bilo usmereno na čestice u vazduhu koje su suviše male da bi prodrle u čovekov respiratorni sistem, a iako rezultati pokazuju da ovo ne utiče previše na pojedine bebe, na nivou cele populacije rizik se povećava.

Dokazano da su težina na porođaju i zagađenje zaista u vezi: što je izloženost zagađenju veća, manja je telesna težina, a takođe je važno da su čestice koje su bile predmet istraživanja praktično sastavni deo svačijeg života i svako im je izložen.

Foto. Maggie Smith / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: