"Nikada nije bilo toliko operacija karcinoma dojke"

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić izjavila je danas da nikada toliko žena nije operisano od karcinoma dojke kao za prva tri meseca ove godine, a broj obolelih od raka je toliki da neki pacijenti moraju da sačekaju.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2021.

10:10

Foto: Printskrin/Prva TV

Grujičićeva je rekla da je, posle kardiovaskularnih bolesti, najviše obolelih od malignih bolesti i da te bolesti odnesu 100.000 života godišnje.

Navela je za RTS da Institut radi sve vreme pandemije koronavirusa i da se vratio u pun kapacitet i u pogledu broja ambulantnih pregleda i u pogledu hospitalizacija.

Grujičićeva je najavila novu opremu za Institut - dolaze akceleratori, savremene magnetne rezonance i savremeni skeneri, i dodala da će, zbog renoviranja zgrade i postavljanja aparata, pacijenti morati do avgusta da se strpe za snimanje.

Istakla je da će se mamografija raditi sve vreme.

Navela je i primer istraživanja koje pokazuje da će 2025. godine biti potrebno zračenje za 40.000 pacijenata.

"Broj pacijenta prevazišao je Institut. Svi rade izvan fizičkih mogućnosti", istakla je doktorka Grujičić i zamolila državu da bude obezbeđena nova zgrada u okviru Kliničkog centra Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: