Zelić iz Agencije za lekove: Ukupno 626 neželjenih reakcija, ništa što bi nas zabrinulo

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izjavio je danas da je do sada u Srbiji prijavljeno ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije protiv koronavirusa, kao i da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon prijema AstraZeneke vakcine.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 20.03.2021.

10:54

Zelić iz Agencije za lekove: Ukupno 626 neželjenih reakcija, ništa što bi nas zabrinulo
Foto: Printskrin/TV Prva

Zelić je rekao da je kontinuirano praćena bezbednost i AstraZeneka vakcine, čija je primena bila suspendovana u pojedinim zemljama, ali i svih drugih.

"Trenutno imamo 82 prijavljena slučaja neželjenih reakcija na AstraZeneka vakcinu, ali su su one sve bile očekivano uobičajeno blage, a tako je bilo uglavnom i za sve ostale vakcine - bol na mestu primene, otok, malaksalost, povišena temperatura. Ništa što bi nas zabrinulo", rekao je Zelić.

On je istakao da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja, opstrukcije i prekida protoka krvi kroz krvne sudove koji su izazvali tu zabrinutost u EU.

"Ostajemo na onom putu koji je najbitniji - to je put vakcinacije", rekao je Zelić i dodao da svakodnevno prate izveštaje o svim neželjenim reakcijama.

Zelić je naveo da se od 626 slučajeva neželjenih reakcija, njih 200 odnosilo na Fajzer vakcinu, 224 na Sinofarm, 118 na rusku i 82 na AstraZeneku.

On je naglasio da svi ti slučajevi spadaju u kategoriju blažih bilo lokalnih ili sistemskih neželjenih reakcija. Na pitanje da li je bilo gradjana koji su morali u bolnicu zbog neželjenih reakcija, Zelić je odgovorio da je bilo nekoliko slučajeva težih neželjenih reakcija.
Foto: shutterstock/OrelPhoto
"Ukupno su četiri povezana s vakcinama. Prijavljuju se i druge neželjene reakcije težeg tipa, ali se pokazuje istragom da one nemaju veze sa vakcinama i to je jako bitno da gradjani razumeju da se mi maksimalno posvećujemo svakom ovom slučaju, da istražujemo šta se desilo i dolazimo do odgovora koji je u interesu pre svega populacije, ali i zaštiti od kovida", objasnio je Zelić.

On je ukazao da, kada se uporede sve te neželjene reakcije, ne mogu se staviti u istu kategoriju sa onim što može da izazove koronavirus. Zelić je gostujući na RTS naveo da su građani koji su bili u bolnicama sada dobro i da nikakvih dugotrajnih posledica nije bilo.

"Pokazalo se, što nas posebno raduje, da su vakcine, i pored onoga što se govorilo da su brzo razvijene, naprotiv izuzetno bezbedne, ali i efikasne", rekao je Zelić. On je naglasio da je ovo prelomni trenutak u vakcinaciji i da se očekuju efekti do kojih je došlo u Izraelu, Emiratima i SAD, kada nema više u bolnicama onih koji su se vakcinisali, zato što vakcine sprečavaju dve ključne posledice - hospitalizaciju i smrt.

"To je ono čega neće biti ubuduće, ako nastavimo vakcinaciju ovim tempom", naglasio je Zelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: