Otkrivena velika tajna: Političarka greškom objavila cene vakcina

Evropska komisija danima odbija da da informacije o ceni vakcina protiv kovida 19 koje naručuje u ime država članica.

Zdravlje

Izvor: B92, Jutarnji list

Petak, 18.12.2020.

11:14

Otkrivena velika tajna: Političarka greškom objavila cene vakcina
Ilustracija/Foto: Depositphotos/nikolaev

Iako mnoga građanska udruženja i parlamentarci traže transparentnost u tome, jer se vakcine plaćaju novcem poreskih obveznika, iz Komisije su odbijali da spominju cene ukazavši da je to "tajna" jer se radi o komercijalnim ugovorima.

Ali greškom je cenovnik procurio u Belgiji. Državna sekretarka za finansije u Belgiji Eva de Bliker je na Tviteru greškom objavila cenovnik. To je odmah preneo i najtiražniji belgijski list Het Laatste Nieuws (HLN). Iako je tvit brzo izbrisan, HLN je napravio skrinšot u kojem se vide cene.

Vakcine koje je ugovorila Evropska komisija koštaju od 1,78 evra do 18 evra po dozi.

Prva vakcina koja je već krenula od proizvođača Biontek i Fajzer je EU ugovorila po ceni od 12 evra po dozi. Kako će biti potrebne dve doze po osobi, vakcinacija za jednog građanina će s ovom vakcino koštati 24 evra.
Ilustracija/Foto: depositphotos/belchonock
Najjeftinija vakcina je ona koju zajedno proizvode Univerzitet Oksford i kompanija Astrazeneka. Ona će koštati samo 1,78 evra po dozi. Proizvođači ove vakcine su se obavezali da na vakcini neće zarađivati.

U međuvremenu je državna sekretarka Belgije rekla da je objava bila "greška tima za komunikacije", ali da to neće ugroziti snabdevanje vakcinom u Belgiji. A u Evropskoj komisiji i dalje "ne žele da komentarišu" i kažu da je cena vakcine "tajna".

Cenovnik:

Oksford/Astrazeneka: €1,78

Džonson&Džonson, $8,50

Sanofi/GSK: €7,56

BioNTek/Fajzer: €12

CureVac: €10

Moderna: $18

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: