Kako da sprečite dijabetes

Gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, neki su od uzroka koji dovode do dijabetesa, od kojeg samo u Srbiji boluje oko 730.000 ljudi

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

08:18

Kako da sprečite dijabetes
Foto: Thinkstock

Gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, neki su od uzroka koji dovode do dijabetesa, od kojeg samo u Srbiji boluje oko 730.000 ljudi.

Kako bi se bolest koju s razlogom nazivaju tihi ubica, jer uništava sve organe, sprečilo potrebno je konzumirati kurkumu, jagode, sir, jogurt, crveno vino, cimet, jabuke i spanać.

Kurkuma sadrži kurkumin koji odlaže, pa čak i sprečava dijabetes.Potrebno je još vremena za istraživanje kako bi se utvrdili dugoročni efekti kurkume, ali su prvi rezultati obećavajući.

Jagode bi trebalo jesti redovno. Naučnici tvrde da pomažu u aktiviranju proteina u organizmu koji smanjuje loš holesterol i krvne lipide, koji doprinose razvoju dijabetesa. Eksperimenti su pokazali da jagode pomažu u snižavanju glukoze u krvi.

Sir i jogurt takođe su efikasni u prevenciji dijabetesa, ali isključivo nemasni. Eksperti veruju da zdrave bakterije koje sadrže imaju korisne sporedne efekte.

Crveno vino sadrži resveratrol, koji pomaže funkciji šećera u krvi regulišući insulin. Treba ga piti umereno, jednu čašu uz ručak.

Cimet ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, a između ostalog snižava nivo glukoze u krvi, ali i nivo triglicerida, lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osetljivost na insulin.

Jabuke sadrže antocijanin koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Spanać je bogat hranljivim materijama. Britansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje spanaća dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 14 odsto.

izvor: novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: